sarbfericite3lang

   Aproape trecute sarbatorile, ne uitam in urma la ceea ce am vazut in anul abia incheiat, privitor la sahul online. Cantarind si comparand cu 2015, rezultatul este superior pentru 2016 din cateva puncte de vedere. Totusi, nu s-a intamplat chiar ce asteptam. Ritmul evolutiei este lent. Cresterea este mica si dificila. Capitolul siguranta si onestitatea jucatorilor ramane tabu. 

 

  In 2016, nu am vazut o crestere a increderii jucatorilor in corectitudinea competitiilor. Dimpotriva. Numarul trisorilor probabil a devenit imens. Desigur, pe undeva este normal (daca se poate spune asa ceva), avand in vedere ca in mod cert, numarul jucatorilor online a suferit o crestere importanta. La acest capitol, cum spuneam, probabil am ajuns in anul cel mai negru din istorie!

  Sunt cateva servere, care prin constructia lor, permit trisatul pana si la cadenta bullet! Era ceva de necrezut cativa ani in urma. Chess Cube si Chess Friends sunt doua exemple in care am constatat, cum poti fi furat chiar si la bullet. Referitor la primul, exista si un video pe YouTube, cu explicatiile unui jeg de om, cum se poate face. Aceste scursuri, care se falesc cu realizarea trisatului in automat, ar trebui inchise undeva, unde sa aibe tot timpul din lume, pentru a reflecta la ceea ce sunt: NIMICURI.

  Pe al doilea server, din pacate, am constatat pe pielea proprie. Probabil uza programul jegului care a postat pe YouTube. In plus pe Chess Friends, sunt cativa jucatori care manipuleaza si timpul de gandire. Daca pe Chess Cube se lupta activ cu aceste nimicuri, pe Chess Friends este o nepasare rusinoasa. Pentru ca partea slaba a acestui tip de trisat, este evidenta clara a faptului. Nu poate fi negata. Dar adminii nu isi fac datoria pe Chess Friends. Asteapta reclamatii si abia atunci iau masuri. Foarte probabil se intampla si pe alte servere dar nu cred ca se poate intalni nepasarea de pe cel abia mentionat.

  Cateva servere au inteles ca identificarea jucatorilor, ajuta mult la acest capitol. Nu au inteles insa, ca fiecare este raspunzator pentru ceea ce face. Mai clar: niciun server nu mentioneaza automat si la vedere in profilul jucatorului trisor, sanctiunea si pentru ce a fost aplicata. Cel putin pentru o perioada determinata de timp. Urmand sa fie stearsa din profil, daca aceasta perioada nu a fost patata de alte nereguli.

  De ce identificare? Ani la rand s-a discutat pro si contra. Castig de cauza au avut in general cei care reclama propria intimitate, asa zisa "privacy". Tendinta insa se afla in drastica rasturnare. In fata imenselor probleme de fair play, multe servere au trecut la identificarea clara a jucatorilor, unele chiar obligand afisarea numelui real. Cum sunt unul carea sustinut net aceasta practica, pot sa spun ca am avut o viziune corecta a viitorului. Prin urmatorul exemplu, aparut tot mai des la finalul 2016, inceputul lui 2017, o sa intelegeti ca nu exista alternativa. 

 Din nou exemplificand serverul Chess Friends (unul foarte bine realizat grafic si organizat in multe limbi dar prost administrat), am avut surpriza sa vad joc perfect la bullet (totul Stockfish). Inainte sa lansez acuzatia de cheating, am consultat fisa personala a respectivului. Surpriza! Era numele unui mare maestru rus (GM Jakov Geller)! Chiar si link spre fisa acestuia pe profilul oficial FIDE. Am verificat repertoriul sau de deschideri pe ChessBase14 si desigur nu corespundea. ACEST LUCRU ESTE FOARTE GRAV! ESTE FURT DE IDENTITATE SI POATE FI PEDEPSIT DE LEGE IN MAJORITATEA TARILOR CIVILIZATE. Iata unde am ajuns din pacate. Iata de ce nu se mai poate juca linistit si anonim. Oare acest mare maestru o fi stiind ce se intampla pe numele sau? Nu inteleg cum administratorii nu se autosesizeaza cand cineva face 9 pct. din 9 partide in turneu, consumand 25 secunde maxim, pentru toate mutarile proprii.

 Imi pare rau ca am inceput retrospectiva cu partea cea mai neplacuta a sahului online dar ramane cea mai importanta latura a acestei ramuri a sahului.

 Concluzia: nimic drastic si decisiv realizat in 2016, privind combaterea trisatului.

 Am fi nedrepti insa, sa nu remarcam, ca totusi se cauta si se investesc bani, in acest capitol. Din punctul meu de vedere, sunt interesante doua realizari: CAPS (Computer Accuracy & Precision Score) care a fost inceput cu mai multi ani in urma pe Chess.com dar s-a lucrat mult mai intens la el in acest an si noile optiuni de control puse la dispozitie de Playchess.com. Acesta din urma, a adaugat pentru TD (tournament director), optiunea controlului live al partidelor. Desigur optiunea exista si inainte prin deschiderea unui engine pe partida. Noutatea insa vine de la faptul ca TD, primeste in timpul partidei statistici importante, privind procentele potrivirii cu mutarile unui engine si o clasificare generala a jocului prestat de cei doi jucatori din punct de vedere calitativ. Daca adaugam si realizarea noului player/viewer de partide care permite analiza live cu engine, atunci putem spune ca, probabil Chess Base si Playchess.com, au facut ceva semnificativ in 2016 la capitolul anti-cheating.

  Mi-a placut si ideea Chess.com de a se juca partidele cu camera video pe jucatori. Se creaza o atmosfera mai apropiata de cea de la sahul practic (OTB= over the board) si se reduc sansele trisorilor. Din pacate, aceasta optiune a fost utilizata doar intr-un mare turneu, mai mult pentru a crea atmosfera de joc real OTB decat impotriva trisatului. Cei care au evoluat, erau mari maestri (multi de elita) care oricum nu ar fi trezit banuieli in sensul trisatului. Desigur, Chess.com are o excelenta aplicatie si poate fi utilizata in buna masura de majoritatea jucatorilor (cei fara abonament au restrictii la analiza privind timpul alocat acesteia si desigur implicit profunzimea) dar este o aplicatie care vine pusa la lucru numai dupa incheierea partidei. Adica dupa ce raul a fost deja facut. Si nu sunt deloc sperante si optimism pentru un control in timp real. Repet, unica aplicatie viitoare de incercat si implementat pentru combatere in timp real ramane camera video. Niciun soft nu are si nu stiu cand va avea, puterea si calitatea, de a da un verdict perfect si corect in timp real, inainte de incheierea partidei.

  O alta idee de prevenire, este activa pe noul server Chess Stars. Nascut in 2016, acest server este destinat progresului foarte rapid. Au inteles multe din greselile celorlalti si in plus asculta opiniile noastre, ale jucatorilor. Cand le gasesc ca fiind utile, le si aplica. Inainte de toate, ofera premii in bani si au platit tot! Dar au avut inteligenta sa ceara identitatea reala a jucatorului. Imediat. De la infiintare. Este permis si jocul sub nickname dar... nu poti obtine premii. In afara de acest lucru, in cazul turneelor dar nu numai, se poate observa/controla anumite partide cu engine, in timp real. Sigur, nu m-a convins complet motorul lor de calcul, desi  este ultimul Stockfish. Pentru ca nu are puterea de analiza imediata, peste 20 Depth cum face spre ex. calculatorul meu. Deci necesita timp si partidele se joaca foarte rapid. Oricum, ceva indicii sunt, pentru ca la stadiul actual al programelor, primele optiuni vizibile sunt destul de valabile si puternice.

 Continuam insa sa visam. Desigur toti iubitorii sahului spera la realizarea programului perfect. 

 

 Trecem la activitatea propriu zisa.

 In Romania nu s-au schimbat multe din punct de vedere oficial. Federatia a ramas in linia "silenzio" adica liniste si pace. Totul s-a rezumat la serverul oficial FIDE, care in mod indirect ofera si anumite titluri/categorii nationale si o activitate constanta. Au obtinut titluri si categorii internationale tot mai multi jucatori romani, ca si ELO oficial online. Din pacate multi altii, au ramas fara ele datorita neplatii. Desigur la reluarea platii abonamentului, ele vor fi repuse in profilul jucatorului. Plata, care a devenit din ce in ce mai neclara. Unica siguranta de avea totul, ramane abonamentul FIDE Arena de tip Platinum (50 euro). Altfel riscati sa deveniti Guest (fara plata) sau Premium Arena (cu 25 euro) fara ELO oficial de culoare albastra. 

  Ca sa incheiem cu activitatea online romaneasca, 2016 a fost caracterizat, de aceleasi initiative personale si entuziaste ale unor pasionati. A fost resuscitat un timp spre sfarsitul anului, vechiul "Colosseum" apartinand blogului "Sah cu Ceausescu". S-a lovit insa de probleme cunoscute si vazute si in trecut. Masuri impotriva acestor probleme, nu au favorizat cresterea asteptata si jucatorii nu inteleg inca, sa contribuie la un climat de incredere si transparenta. Cred ca in liniste, turneul s-a stins inca o data, precum eruptia unui vulcan. In cazul acesta insa, nimeni nu se va supara la viitoarea eruptie.

  Concluzie: 2016 slab ca activitate. Nimic important si de perspectiva. 

 La nivel international a fost un an zbuciumat. Cu siguranta celebrul Internet Chess Club, a pierdut net intaietatea la nivel mondial dar poate chiar a iesit din top 3. Colaborarea si decretarea ca server oficial al federatiei de sah SUA, nu a adus saltul si impactul prevazut. Cu un singur open important in privinta premiilor, a fost clar depasit de Chess.com daca nu cumva si de nou nascutul Chess Stars! Fara idei noi, fara premii interesante, cu conceptii suparatoare (cum este cea a startului partidei, in care astepti acordul adversarului) si cu demonstratii penibile de muschi ale unor administratori ascunsi sub acest nick de admin, lasi si absurzi, acompaniati de unii Tournament Manager cu totul depasiti si plini de erori. Spre ex., am fost eliminat dintr-un concurs, pentru ca nu am inceput partida la timp si am primit chiar puncte de penalizare (dr. points). Ar fi fost exemplara decizia, daca nu eram BYE in acea runda! Deci ce partida sa incep? Eram liber si nu jucam. In plus adminii au evitat mereu subiectul si nu au luat nicio masura impotriva acestei incredibile gafe comisa de TM "gusaaron".  In schimb alti TM, nu acorda punctul prin forfeit, nici dupa doua trei apeluri catre jucatorul care intarzie inceperea partidei. Sunt cazuri de start al partidelor, cand celelalte ale rundei sunt deja incheiate! Deci exemple de totala bezna in capul acestor persoane care duc serverul spre zone proaste in clasament. Persoane care creaza indirect o atmosfera de nervi in randul jucatorilor. De aici pana la insulte si injuraturi nu lipseste mult. Ca sa inchei cu anul nefericit al ICC, sa mai spun doar, ca si aici cheaterii vin penalizati (macar sunt pedepsiti...) numai dupa reclamatii si in mod ciudat, adminii nu iti vor spune niciodata ca ai avut dreptate. Indirect stii insa ca ai avut! In cazul unei acuzatii nefondate, esti atentionat si avertizat. Ce sa mai spunem? Personal, asteptam sa vad in fisa respectivului cheater o sanctiune. Inchei cu ei, amintind ca aplicatia pentru mobile device nu este grozava si este complicata in ceea ce priveste accesul la turnee (multi habar nu au ca o pot face).

 FIDE Arena a operat unele schimbari, mai ales estetice. As adauga la aspecte pozitive si titlurile/categoriile nationale (mai ales ca sunt fara taxa). Tot pozitiv, este faptul ca a crescut numarul turneelor de Grand Prix si au aparut turnee care dau premii privind participarea la cateva competitii OTB. Se ofera cazare gratuita si taxa de inscriere platita sau numai taxa de inscriere (in functie de locul ocupat). Este o idee buna si cred ca organizatorii din Romania ar trebui sa deschida bine ochii in acest sens. Fara sa fie obligati sa organizeze neaparat aceste "calificari" pe FIDE Arena. Sunt si alte locuri unde o pot face. 

 Partile neplacute/negative sunt destule. Esec total in privinta campionatelor! Niciun campionat mondial online in 2016! Este cu adevarat o rusine! Taxele au ramas aceleasi dar au suferit diverse modificari in privinta a ceea ce ofera. Si sunt in continuare facute sa pacaleasca! Platesti 25 euro dar te trezesti ca nu ai multe optiuni. Nu esti avertizat si nu ai claritatea a ceea ce obtii, platind aceasta suma. Anti-cheatingul este ZERO in raport cu ce promite! Ca si in alte parti, se face post partida. In reclama suntem dusi de nas sa credem ca ar fi ceva in timp real si ceva cu mult superior altor servere, un mare progres si superioritate in raport cu ce se stie la ora actuala. Din pacate este doar... reclama. Nu s-a dovedit a fi eficace si in niciun caz nu a crescut increderea jucatorilor. Poate in mod contrar, a dezamagit chiar. Mari probleme sunt si la conexiunea cu serverul. Nu este afisata corect. Vezi la inceput ca ai o conexiune buna (verde) si in timpul partidei aceasta se depreciaza mult. Nu vezi (desi exista cu catva timp in urma) cum este conexiunea adversarului. Si se pare ca cei cu lag si mai ales din afara Europei, au un consistent avantaj. Nu exista un admin permanent online. Parca ar fi un loc parasit. Nu vin marii maestri si nici maestrii internationali la joc pe acest server. Foarte rar se poate vedea un/o asemenea jucator/jucatoare. Acest lucru spune multe. Concluzia este una singura: probabil ei considera ca, performanta sportiva este influentata negativ de acest server! Aplicatie mobile device in continuare inexistenta!

 Chess.com a inregistrat probabil cea mai mare crestere calitativa dintre toate serverele.  Au schimbat interfata. Au ameliorat miscarea pieselor. Au depasit net toate serverele din punct de vedere al premiilor acordate in bani. Au realizat cel mai puternic turneu din istoria sahului online, in care campionul mondial en-titre de sah clasic, Magnus Carlsen, a confirmat suprematia sa. In fiecare luna exista doua turnee pe bani frumosi pentru jucatorii cu titluri FIDE. Recent a pornit si un campionat pe echipe cu importante premii. Daca suntem obiectivi si analizam la rece, Chess.com a preluat cu siguranta sefia topului mondial al serverelor de sah online. Au perfectionat sistemul deja amintit (CAPS) si prin noua interfata, permit jucatorilor sa analizeze si sa primeasca statistici operate de acest sistem. Foarte buna aplicatia mobile device dar cu siguranta pot fi ameliorate unele foarte mici defecte.

 Ce se poate spune de rau sau insatisfactii? Cred ca doar, lipsa de atentie catre jucatorul de rand. Lipsa unor turnee cu premii in bani, catre aceasta categorie de amatori. Poate si despre abonamentul prea scump (desi sunt mai multe optiuni) s-ar putea vorbi. Consider ca nu ar fi drept (totusi), atata timp cat se poate juca destul de liber chiar neavand un plan platit de abonament. Nu stiu cum pot fi detronati! S-au instalat sus de tot si par sa aibe puternice resurse financiare.

 Playchess.com a inregistrat progrese evidente. Toate facilitatile si noutatile, s-au revarsat desigur peste viteza de reactie a comenzilor in partide (una care acum 4-5 ani era fabuloasa) dar totul insumat au creat lucruri in premiera. Din pacate lipsa premiilor financiare nu compenseaza in intregime generozitatea premiilor in zile de abonament. Ramane cel mai tentant server privind raportul pret-oferta! Au creat conturile ChessBase (cu lectii video, database deschideri, cloud partide, analiza engine, exercitii tactica, joc in browser si altele) care ofera trei luni gratis de acces implicit pe serverul de joc Playchess. Oricum au preturile cele mai decente privind abonamentul, mai ales ca ofera zilnic in turneele oficiale 15 premii, care pot prelungi valabilitatea contului. Imi este greu sa il pun pe locul doi dar lipsa turneelor cu premii financiare, inclina de la sine balanta in favoarea Chess.com. Au realizat noul player/viewer care este practic imbatibil in raport cu altele. Este numarul 1 in lume. Analiza directa si insemnari pe partida, cu posibilitatea salvarii acestora. Ceva de neinchipuit acum cativa ani... In privinta anti-cheatingului, au facut probabil cel mai insemnat pas in ceea ce priveste controlul in timp real. Pentru ca este ceva, care da o mare mana de ajutor organizatorului de turneu. Din pacate depinde si de materialul fizic pe care il detine organizatorul (computer potent si internet puternic). Este o optiune importanta care merita dezvoltata si pe care am explicat-o in deschiderea articolului. Cred ca in afara turneelor cu premii in bani, se poate reprosa si faptul ca aplicatia mobile device nu permite jocul in turnee. Si acesta este un alt aspect care face ca Playchess sa nu depaseasca Chess.com in topul actual. 

  Chess Stars. Eeeee ce minune! Aparitie privita cu rezerva dar care face pasi uriasi. Multi bani in joc si pentru toate categoriile. Au avut un inceput in care s-au axat pe premii in turnee, doar pentru jucatorii de mare valoare. Din fericire au inteles ca nu pot neglija amatorul. Interfata simpla, in browser, ofera destule lucruri interesante care se gasesc si pe alte servere. Au realizat insa cel mai frumos concurs si plin de premii, privind ghicirea mutarilor ce vor fi efectuate in partida propusa. Exista si comentariu audio. Au si alte servere ceva de acest gen, dar nu pot egala sub nicio forma premiile si realizarea deosebita de pe Chess Stars. Sunt inca multe de facut aici. Nu s-a incheiat inca perfectionarea softului si deci, cu greu putem vorbi de noi si imediate optiuni. Cele mai importante sunt desigur lag-ul si cheating-ul. Momentan lag-ul se face prea putin simtit iar cheating-ul este evitat prin turnee cu timp minim de gandire. O intreaga pleiada de mari maestri sunt prezenti zilnic pe server si administratorii sunt persoane foarte agreabile si intelegatoare. Platile sunt la zi si totul este OK. Va fi un adversar de temut pentru toate serverele actuale importante. Nu insistam asupra defectelor (nici nu sunt asa importante momentan) si urmarim cu mare atentie acest loc. CU SIGURANTA ESTE CEL MAI INTERESANT LUCRU PETRECUT IN SAHUL ONLINE MONDIAL IN ANUL 2016! Probabil aveam alta vizune asupra preturilor introduse dupa perioada de probe dar sunt si cateva optiuni care iti permit sa joci fara abonament si sa castigi credite, pentru a putea plati taxa de intrare in turnee sau la prezicerea mutarilor din partidele propuse.

  Chess24.com este un alt loc de mare interes pentru sahul online. Nu s-au vazut multe schimbari privind grafica si nici o accelerare a miscarii pieselor. Cu siguranta serverele nu au fost potentiate. Au dus greul transmisiilor si le-au oferit cu comentarii video gratis. Surpriza neplacuta a venit dupa anul nou. Comentariile video nu mai sunt accesibile decat la abonatii Premium. Dupa lupta admirabila care au purtat-o impotriva celor care cereau exclusivitate la transmisiile turneelor puternice sau pentru titlul mondial, au (scuzati expresia scarboasa) trantit mucii in fasole! Desigur ei nu cer exclusivitate pe mutarile efectuate si in mod clar au nevoie de bani pentru onorariile de platit. Dar abonamentul este 99 de euro. Raman multe optiuni gratuite, dar esentialul era cuprins in comentariile live. Erau si au incheiat 2016 ca fiind numarul 1 in topul transmisiilor. Acum nu mai pot face distinctie intre ei si altii.  

  Lichess este fara indoiala locul cel mai apreciat unde se joaca GRATIS online. Au adaugat si multe optiuni si au o buna aplicatie mobile device. FICS a ramas o amintire prea indepartata, in comparatie cu acest loc. In afara de suprematia intre serverele necomerciale, Lichess detine un alt primat de mare importanta: miscarea incredibila a pieselor! Un ping fabulos in conditiile in care sunt 15 000 de utenti legati simultan la acest server. Nu stiu cum au reusit dar ii bate pe toti la raspunsul comenzilor de miscare a pieselor. Au avut si cateva evenimente cu premii. Punctul slab ramane sistemul turneelor. Cand vor aparea turnee sistem elvetian sau Round Robin, va fi jale pentru serverele comerciale. Prevad in urmatorii ani o suprematie cu Lichess si Chess Stars in sahul mondial online, daca vor continua dezvoltarea in acelasi ritm.

 ICCF este un loc ce merita amintit. Desi jocul este de tip corespondenta iar serverul apartine chiar forului mondial de acest tip, ar fi foarte nedrept sa nu il amintim. Mereu am spus ca au fost cu multi pasi inaintea FIDE, iar lucrurile merg perfect pe acest server.  Nu pot sa gasesc cusururi. Apar din ce in ce mai multe competitii, in care se poate intra prin inscriere directa (platind o taxa modica si justificata) iar cei ca mine s-au reintors in activitatea competitionala. Din pacate se castiga tot mai greu o partida la corespondenta dar inca... se poate. Sunt si alte servere cu acest tip de sah dar nu cred ca exista dubiu, privind liderul in domeniu. In plus au obtinut o colaborare cu ChessBase, prin care se ofera premii castigatorilor competitiilor mai importante.

 Lista serverelor este de acum foarte lunga. Unele locuri s-au depreciat iar altele chiar au disparut din prim plan. Pe unele nu s-a intamplat nimic semnificativ si si-au urmat calea incolora. Poate nu am observat eu schimbari sau poate nu am intrat de mult pe ele. Asa ca nu se regasesc intre cele "bagate" in seama mai sus. Aveti ocazia sa imi atrageti atentia si sa corectez sau completez retrospectiva.

 Ce am facut noi (eu)?

 2016 a fost un an in care am incercat chestii noi, mai ales in partea a doua a sa. In primul rand, dupa diverse atacuri ale hacker-ilor am pierdut destule articole si materiale importante pe site-ul vechi CLUB M sau Clubul sahistilor. Dupa vacanta de vara, am construit alt loc (acesta), mult mai sigur (dar si costos) si am orientat activitatea (cu mici exceptii) catre exclusivitatea stirilor din sahul online. Ceva inedit si nou, practic nu cunosc ceva asemanator. Am lansat incet activitatea si am urmarit sa fie pentru romani. Ulterior am observat ca vizitele erau de trei ori mai multe din afara spatiului Romaniei. Am decis trecerea la trei limbi, cu engleza si italiana langa a noastra limba materna. Am primit foarte putin ajutor si am ajuns in situatia sa nu pot administra toate sectiunile. Volumul de munca este imens si cred ca nu pot tine pasul cu toate competitiile importante online (un timp am reusit). Inca doi redactori ar fi fost de ajuns sa urmarim tot. Dar cine mai lucreaza astazi doar din pasiune? Este foarte greu sa gasesc asa ceva dar nu imposibil. De acum, calea de urmat este clara. Timpul disponibil si resursele umane pot aduce un progres rapid. Sau ne vom zbate ca si pana acum intr-un oarecare anonimat.

 Marea realizare, este punerea la punct a unui sistem de prezentare a turneelor online importante la nivel mondial. Acesta vine actualizat automat, unde turneele sunt permanente si constant. Sunt si alte lucruri interesante de realizat si speram sa crestem. Am incercat si competitii foarte diferite de ceea ce caracterizeaza astazi sahul online mondial. Adica turnee la timp mai lung. Nu a avut succes si in mare parte, nu a avut, pentru ca lumea este suspicioasa, neincrezatoare. Nu are rabdare si nu gandeste spre viitor. Tinteam spre un club de oameni onesti in care sa avem incredere intre noi si sa jucam partide mai lungi. Nu s-a realizat. Poate mai incercam si in viitor. 

 Sperantele noastre merg catre un 2017 mai fructuos decat anul trecut si va doresc acelasi lucru si dvs., ca si celor dragi dvs., sahistilor si in special celor care activeaza online! Sa aveti sanatate si un an bun cat mai apropiat de exigentele dvs.!