Tan

  Un campionat initial programat in 2016 si lipsit de cateva nume importante din diverse motive. Cateva jucatoare au protestat impotriva obligatiei de a respecta codul de imbracaminte local (Teheran, Iran). Cea mai importanta absenta a fost insa rezultatul altor motive. GM Hou Yifan detinatoarea titlului inaintea competitiei, a ales sa nu il apere, datorita sistemului ales in acest an. Vorbim despre titlul la sah clasic dar multe intalniri sunt decise pe cadente mult mai rapide, pentru ca mini meciurile contin doar doua partide de sah clasic (exceptand finala, care are 4 partide clasice). Oricum China avea mari sperante, pentru ca ratingul cel mai ridicat al turneului era GM Ju Wenjun (2583). Si au pastrat titlul! Dar prin WGM Tan Zhongyi!

   FIDE Women's World Championship 10.02.-04.03.2017

   Nu cred ca poate fi cel mai elocvent sistem, pentru a stabili campioana lumii dar sa nu minimalizam meritele jucatoarei invingatoare. Cotata abia a 9-a favorita (2502) si neavand un titlu important masculin,WGM Tan Zhongyi reuseste rezultatul vietii sale iar cei care au urmarit turneul stiu ca nu a fost scutita de emotii dar a dovedit o mare putere de concentrare si stapanire a emotiilor si nervilor intinsi la maxim. Poate in finala, putini ii dadeau sanse cu adevarat. Venea dupa o serie de inclestari epice, cu doua intalniri ajunse la Armageddon (Ushenina si Harika Dronavalli). Cu Ushenina, nici nu a castigat meciul! S-a calificat cu rezultat egal, avand negrele si remiza in partida Armageddon! In timp ce GM Anna Muzychuk ( favorita nr.2, elo 2558, Ukraina), a avut un parcurs mult mai linistit (as spune maxim de linistit! Doar in finala a jucat tie-break) cu probabil unica presiune, aceea de a fi favorita.

  In finala, totul a decurs dupa un scenariu care era familiar jucatoarei din China. Emotii puternice si presiune nervoasa teribila. Dupa o prima remiza, Tan cu albele deschide scorul in partida a 2-a, profitand de un cal mutat rau in g4 de Anna. Desi parea o reala amenintare pentru alb, s-a dovedit a fi doar o mare durere de cap. Din pacate, cel mai neplacut mod de a serba ziua sa de nastere: infrangere. Anna nu se pierde cu firea si in partida a treia asistam la un sacrificiu tematic (rar intalnit in meciurile mondiale sau poate neintalnit inca) in h7, posibil insa in urma unei erori grave a jucatoarei chineze.

Muzichuk TanG3after13 b5

 Aceasta este pozitia dupa 13...b5?? jucata de Tan. Probabil este un pic dificil de calculat exact si cred ca mai degraba, Anna stia exact pozitia. Gasiti partida pe vizualizator, a doua din lista (franceza C11). Nu este un secret, ca unica mutare care merita o diagrama aici, este fara indoiala "darul grec" adica sacrificiul in h7. 

Anna egaleaza si dupa alta remiza, se ajunge la rapide 25 min.+ 10 sec. in care drama este prezenta mai mult ca oricand. Prima partida decurge mult timp in favoarea Annei si senzatia sau chiar realitatea, este aceea ca Anna a scapat printre degete o importanta victorie. Ultima partida a meciului este reversul celei precedente. Daca in partida a 5-a (prima de rapid in tie break), Tan s-a aparat excelent in situatie grea, acum in a 6-a, este randul Annei sa se apere exact in conditii de timp foarte mic. Dar nu o face pana la capat, intra cu regele intr-o groaznica incurcatura si asa se scrie istoria...

 In varsta de 26 ani, Tan Zhongyi devine a 16-a campioana mondiala in istoria sahului. Castiga meciul cu scorul: 3,5-2,5. Felicitari! Ii va fi foarte greu sa ramana acolo dar in general la sportivi, este necesar un astfel de click, pentru a declansa acea putere psihica si increderea in fortele proprii. Problema ramane sistemul acesta KO. In opinia mea, mereu va aduce multa doza de neprevazut.

 Cat a fost Hou Yifan campioana, cred ca nu existau indoieli privind faptul ca titlul se afla in mainile celei mai puternice jucatoare aflata in activitate. Mai ales dupa retragerea lui Judit Polgar. Este mare pacat, ca tot a venit vorba, lipsa acestui titlu mondial in palmaresul lui Judit. Sunt sigur ca familia sa (tatal) a orientat totul spre a castiga titlul masculin si a esuat. Cred ca unica posibilitate de a realiza acest vis, a fost cu ocazia acelui turneu la San Luis 2005, care desemnat campion al lumii pe GM Veselin Topalov. Dar Judit nu a "prins" forma sa maxima si a incheiat pe ultimul loc (8 participanti dublu tur).

 Ramane interesant sa vedem cum vor evolua evenimentele privind noua campioana. Avem prea multe exemple, de campioane care ulterior nu au mai atins acelasi nivel, mai ales in urma unor astfel de campionate. Incheiem prin a aminti ca, WGM Sabina Francesca Foisor care acum reprezinta SUA, a fost eliminata in primul tur chiar de viitoarea campioana Tan Zhongyi (0,5-1,5).

 Partidele acestei finale:

CLICK ON IMAGE TO ENLARGE