StLouisArchBishops

 In organizarea liderului mondial (cu siguranta in ceea ce priveste sahul profesionist online) Chess.comprimul campionat profesionist online (PRO Chess League) rezervat echipelor, s-a incheiat duminica cu victoria americanilor de la "Saint Louis Arch Bishops". Nu stiu exact ce intentionau sa defineasca prin acest nume, desi cred (sigur) ca nu la episcopii bisericesti se refera, ci desigur la cei de pe tabla de sah, reuniti sub arcul, cupola, acestui club virtual. Echipa avand ca lider incontestabil pe GM Wesley So, a castigat finala cu scorul 9-7 in fata echipei "Norway Gnomes" (in traducere, evident Norway de la Norvegia si Gnomes de la micutii elfi sau spiridusi in general barbosi si mustaciosi cunoscuti mai ales in povestile care ne-au incantat copilaria), avand ca lider pe insusi campionul mondial OTB clasic, GM Magnus Carlsen.

 

 

 Cred ca finala era scrisa deja, inca de la anuntul echipei norvegiene facut dupa semifinala de sambata, privind faptul ca in finala nu vor putea juca doua piese importante: GM Hammer si GM Tari

    48 de echipe au fost la startul competitiei, desfasurata in cadenta de sah rapid 15m+2s. Impartite in patru divizii (grupe) de cate 12, nu au jucat 11 runde cum era normal si de asteptat. S-a preferat scurtarea la 7, anuntata insa inaintea competitiei. Cei de la Chess.com, au considerat ca sunt suficiente un numar de 7 runde.

    Aveti aici articolul nostru, publicat inainte de startul competitiei.

 Un regulament cu multe chestii ciudate si din punctul meu de vedere posibil de pus in discutie. Discutie care ar putea fi retezata imediat de catre organizatori, in mod destul de simplu: noi punem banii-noi decidem. In plus totul este anuntat inainte.

 Dupa faza grupelor s-a trecut la meciuri eliminatorii, in care unele echipe clasate mai slab in grupe (CLASAMENT GRUPE AICI), au disputat un tur eliminatoriu in plus. Si aici cei de la Chess.com au ales calea lor, calificand din grupe cate 6 echipe. In total 24. Cum tabloul bine stiut se face cu 8, 16, 32 etc., a fost necesar acel tur preliminar. Chiar si in semifinale am avut ocazia sa vedem o alta regula ciudata, cu ocazia dublului tie break intre americani si canadieni. Dupa un prim tie break blitz 3m+2s complet de patru runde, cu rotatia Scheveningen facuta, s-a trecut la al doilea tie break inversand culorile rundei a patra doar, tot cu cadenta specificata blitz. Din fericire, sau poate special aleasa, aceasta continea meciul direct al capilor de echipa.

 Perplex m-a lasat oarecum si prezentarea in general a campionatului privind situatiile la zi si alte statistici. Sau sunt eu care nu stiu unde sa caut... Oricum, asteptam ceva foarte clar si intuitiv, gen Chess-Results, in care sa ai in fata imediat tot ce vrei sa consulti. De altfel foarte multe comentarii, au indemnat adminii sa construiasca un site separat, care sa contina totul centralizat si sa nu ne mai plimbe aiurea peste tot. Nu s-a facut. Au dat o adresa care se vedea frumos www.prochessleague.com, in realitate un link spre ghidul competitiei de pe Chess.com. Faza eliminatorie a aparut cu siglele echipelor, ceea ce nu face usoara consultarea. Iata imaginea:

fazaelimProLeague

 Daca turneul a fost plin de nume sonore si apartinand elitei sahului mondial, trebuie sa spunem cu amaraciune, ca noi din Romania, nu am avut o echipa. Cativa jucatori s-au inscris pe la alte echipe straine iar in cazul GM Chirila si GM Preotu, ei chiar nu traiesc in Romania. 

 A existat si o anumita graba constatata in efectuarea startului acestei competitii sau poate o lentete din partea noastra. Eu cu adevarat am vrut sa creez o echipa insa am fost pus in fata unor reguli prevazute de regulamentul turneului. S-a pus pret pe crearea unor echipe din anumite zone (fixandu-se o limita de distanta, hazlie oarecum: 2 ore de condus masina), chiar daca erau admisi si jucatori de oriunde. Problema era ca acesti "free agent", erau limitati la joc si numai unul putea fi utilizat intr-o runda. Pe undeva este justa regula, altfel cei mai puternici jucatori din lume alcatuiau o echipa imbatibila si totul era clar.

 In aceste conditii, unica mea posibilitate era sa creez o echipa a Romei si sa incerc inrolarea unor free agenti din Romania. Nu mi-a placut ideea si am renuntat. Aveam nevoie de o legatura cu un oras mare din Romania, care sa contina cativa mari maestri si sa ma includa doar pentru treburile organizatorice. 

 Poate in campionatul urmator se va gasi cineva sau se va apela la mine, sa ne organizam si sa nu mai ramanem in afara sahului online care conteaza.

 Revenind la finala, cu siguranta istoria era alta chiar si prin prezenta a macar unuia dintre cei doi mari maestri citati. Trebuie sa spun ca meciul a debutat si s-a desfasurat sub controlul americanilor in ciuda scorului perfect inregistrat de Magnus.

 Saint Louis capitala sahului american nu se dezminte nici in sahul virtual. Ceea ce se petrece acolo este unul dintre modelele de urmat in sah si acest titlu vine ca o rasplata in plus fata de activitatea magnifica din acel centru sahist.

stlouisarchfb

 Nu pot sa specific decat careul de mari maestri, aflati in prim plan, de la stanga: GM Finegold, GM Swiercz, GM Akobian, GM So iar langa el managerul Mike Kummer. 

 Echipa mai avea pe lista : GM Ramirez, GM Zherbukh, GM Rambaldi, IM Cemil Can, NM Rosenthal si NM Lehmann.

 In semifinale si finala echipa a rulat in formula: So, Akobian, Finegold, Rosenthal.

 De partea cealalta, norvegienii au inscris initial echipa: GM Carlsen, GM Hammer, GM Romanov, GM Agdestein, GM Tari, IM Salomon, IM Getz, FM Nilsen, IM Christiansen, IM Hauge, FM Mihajlovic, FM Haug, FM Kaasen, Svensen, Nordquelle. Ulterior au adaugat si GM Kjetil Lie.

norwaygnomestwitt

 Un lot numeros nu a rezolvat nimic. In marea majoritate a timpului, norvegienii au axat echipa pe Carlsen, Hammer si Tari. Formula care a lipsit chiar la momentul cel mai important!

 Scorul 9-7 pentru mine este chiar foarte apropiat si in mod clar nu il asteptam la startul finalei. Un singur rezultat invers, trimitea meciul in tie break! Dar ganditi de asemenea, ca din cele 7 puncte, 4 apartin lui Magnus.

 Sa specificam si adversarii celor doua finaliste, depasiti in semifinale: Montreal ChessBrahs (cu Caruana in componenta dar cu prea multi free agent de mare valoare: Giri, Li Chao, van Kampen, van Foreest si doar cu Hansen jucator local) intrecuta intr-un meci dramatic si dupa doua tie break, de catre St.Louis; ca si Stockholm SnowBalls (cu Meier lider si intarita ulterior cu Jobava si Pantsulaia) intrecuta de asemenea la tie break de norvegieni. Ambele vin clasate pe ultima treapta a podiumului la egalitate.

 Cam aceasta este in putine cuvinte, istoria unui eveniment fabulos si prezentarea unei finale care a facut un spectacol live nemaintalnit pentru sahul online: peste 7000 de spectatori simultan conectati si peste 75000 vizite unice ale evenimentului! Asa ca cei care s-au indoit permanent de previziunile mele, ar trebui sa-si revizuiasca pozitia. Am spus-o si o spun: sahul online are resurse sa depaseasca televiziv sahul practic! 

 Iata o parte (sunt si alte premii neincluse in imagine, pentru cea mai buna partida, cea mai buna mutare, cel mai bun show, etc.) a beneficiarilor impozantului fond de premiere 50000 $:

PremiilePROLeague2017

 

 Va sugerez ultimul articol Chess.com privind finala (AICI), ca si inregistrarea finalei imediat mai jos:

Guarda il video live di Chess su www.twitch.tv

 

CLICK ON IMAGE TO ENLARGE

 

Aveti mai jos si ultimul continut al modulului utilizat de noi pe durata competitiei:

 

Download: ALL GROUP STAGE GAMES, R1 KO, R2 KO, Quarter Finals, Semi-Finals.

Last Chess.com article(news).

Rules, Teams, Schedule, Standings.

March 25th, 2017 Semi-finals

St.Louis ARCHBISHOPS- Montreal CHESSBRAHS 8-8 (VIDEO)

DOUBLE BLITZ TIE-BREAK: 8-8 AND 3-1.

Norway GNOMES- Stockholm SNOWBALLS 8-8 (VIDEO)

BLITZ TIE-BREAK: 10-6. 

 

March 26th, 2017 Final

St.Louis ARCHBISHOPS- Norway GNOMES 9-7 (VIDEO)