broadcastevantai

 Continuam viajul nostru privind jocul online, asa cum spuneam, un pic la intamplare si in general inspirati de evenimentele care se succed in ritm ametitor in lumea sahului virtual. Uneori ne abatem de la jocul propriu zis si tratam subiecte particulare, chiar fara legatura cu practicarea jocului in sine, ci doar facand parte din familia sahului virtual.

 

 

 Cum am inceput cu "Recomandari pentru jocul online", o sa "pacatuim" uneori si o sa deviem de la intelegerea exacta a frazei.

 Cei care primesc lunar scrisoarea cu noutati privind Chessbase si implicit Playchess, au observat luna aceasta o informatie interesanta. Personal am vazut acest lucru de cateva luni dar nu am avut certitudinea modului in care lucreaza. Nu o am nici acum, dar se pare ca totul vine executat prin program si nu cum am presupus in primele luni ale acestui an (de cand am observat eu premiera), ca cineva ar adauga aceste comentarii. De altfel am ales si noi pe pagina aceasta, sa observam finalele nationale in acest mod, probabil cel mai performant, vazut fiind ca nu se "inghesuie" nimeni in a face comentarii live video. Asa ca profitam de aceasta noua realizare a Playchess si dam o privire de ansamblu catre capitolul transmisii live.

 Nu cunosc in ce mod vine aleasa partida care va fi supusa acestui tratament si oricum nu este unica a unei transmisii. Este foarte probabil, ca un criteriu valid se bazeaza pe numarul celor care vizioneaza. 

 O inventie foarte interesanta. Se fac referiri la partide detinute in baza serverului german (cu accent pe cele jucate de mari maestri cu rating consistent) si de asemenea exista un motor de calcul care apreciaza pozitia si chiar apar succinte comentarii cu diagrame in pozitii considerate cheie. Inutil sa spunem ca uneori mai ies la iveala si comentarii (sau aprecieri) ce pot parea ridicole dar trebuie sa intelegem ca probabil acesta este un program care are intentia imitarii unui comentariu uman. Pe cat posibil... 

 Un lucru este sigur: NU VA REUSI VREODATA SA ITI EXPLICE CEEA CE INTELEGE UN MARE MAESTRU DINTR-O POZITIE SI PLANUL CLAR CARE IL VEDETI  FOARTE DES, TRASAT CU VITEZA AMETITOARE, PRIN CUNOSCUTELE SAGETI LA TRANSMISIILE SI COMENTARIILE VIDEO.

 Desigur se va imbunatati mereu calitatea comentariilor scrise, va creste viteza de analiza si corectitudinea evaluarii. Cred ca imbinarea acestor elemente cu un comentariu video de valoare, va duce calitatea unei transmisii spre limitele perfectiunii. In orice caz, in lipsa unui comentariu video care are costurile sale, varianta propusa de Playchess apare superioara concurentei care nu utilizeaza video.

 Si atunci... unde urmarim marile evenimente? Intrebare simpla dar cu raspuns ce merita dezvoltat.

 Posturile care transmit constant marile evenimente sunt reduse ca numar. Cand au intrat motoarele de calcul "pe fir" ni s-a parut cea mai mare realizare. Inainte insa, aparusera comentarii video cu jucatori de mare valoare la pupitru, explicand si deslusind o parte din intrebarile noastre. Mai nou si in special la evenimentele masculine, gen meciul pentru titlul mondial clasic sau Turneul Candidatilor, FIDE a incheiat acorduri cu un furnizor sponsor al actiunii, ce prevede si transmisia. 

 Din punctul meu de vedere, nu este rau si pare justificabil faptul ca o videotransmisie poate avea un cost. Cei care depun acea munca vin platiti si desigur in multe randuri transmisia este o lectie reala de sah. Cine doreste ceva de calitate, trebuie sa plateasca. Problema este alta!

 In ultimul timp, cei care au furnizat si au detinut aceste drepturi, au incercat sa puna "labuta" pe pgn-ul meciurilor, pe mutarile in sine. ACEASTA ESTE CEA MAI MARE NERUSINARE VAZUTA IN DOMENIUL PE CARE IL URMARIM!

 Mutarile nu apartin si nu vor apartine vreodata cuiva. Este un fapt comparabil cu temperatura unei zile. Se inregistreaza si vine consemnata. Este ca data unei unei zile sau ca zilele saptamanii. 

 De fapt, s-a si pierdut in instanta o batalie in acest sens. Adica nu se poate avea exclusivitate pe mutari. Atunci s-a trecut la etapa urmatoare. Exclusivitate pe mutarile live. Adica detinatorul drepturilor evenimentului, sa fie unicul care transmite in direct mutarile. Ceilalti sa o faca dupa un timp oarecare. Aici inca se mai duc razboaie si nu este clar nimic.

 Cum spuneam, transmisiile video au participarea unor jucatori de bun nivel si fiecare server are resursele sale. Unii reusesc sa o faca gratis sau prin sponsorizari si aduc in fata noastra fara costuri comentarii de calitate. Cei mai buni comentatori, vin insa in general, inrolati de organizatorul evenimentului. Atunci mi se pare firesc, sa pretinda o plata a serviciilor puse la dispozitie. Asa cum mi se pare firesc sa existe concurenta. Daca concurenta o face gratis, inseamna ca a gasit alte resurse. Omul iubitor de sah, alege dupa puterile sale financiare. Plateste pentru comentarii de exceptie sau are un comentariu oricum pertinent dar teoretic mai putin valoros. Asa ar trebui sa functioneze. Ca si in publicatii. Informatorul (ma refer la renumita publicatie Sahovski Informator/Chess Informant) are un cost, iar o revista oarecare alt cost. Diferenta o face calitatea comentariului. Desi uneori se poate avea ceva de foarte buna calitate gratis sau de-a dreptul chiar de mai buna calitate, fara a plati ceva. 

 Sunt categoric impotriva detinerii drepturilor asupra mutarilor efectuate. Daca incercati sa imi spuneti ca organizatorul trebuie sa cumpere materiale, va voi raspunde ca nu se poate numi organizator in ziua de astazi, daca nu le detine. Si suntem la un capitol extrem de deficitar in Romania. In raport cu altii, transmitem putin si uneori cu probleme. 

 Am lamurit oarecum situatia existenta si ne indreptam atentia spre locurile care efectueaza transmisii. 

 Aceastea pot fi de ordinul miilor sau zecilor de mii. Nu va ingrijorati! Majoritatea fac o simpla transmisie, in general cu vechiul soft care necesita flash player. Multe din aceste transmisii raman la acest stadiu si nu va ramane decat sa sperati ca pgn-ul va fi pus pe undeva. Altfel nu se pot copia si mai rau de atat, este faptul ca nu se pot vedea pe dispozitive mobile.

 In general competitiile importante beneficiaza de alt tratament. Vin preluate mutarile si retransmise in alte tehnici, mai moderne (daca este necesar) si vin acompaniate de comentarii video sau analize cu engine. La acest punct, oferta nu este prea numeroasa. Desigur serverele de joc online au fost si sunt in primele randuri ale fenomenului. 

 ICC, PLAYCHESS, CHESS.COM, CHESS PLANET, FICS, se ocupa de mult timp cu asa ceva, ca sa dau exemplu doar numele cele mai faimoase. Pe ele, cu timpul a devenit accesibila vizionarea deschizand un motor de calcul al lor sau personal. Deci era ceva care depindea de fiecare persoana care intra sa vizioneze. 

 Sunt insa locuri, care au facut un motiv principal al atractiei publicului cititor, tocmai din acest capitol.

 ChessBomb este unul dintre primele aparute si catre care merg multe dintre consideratiile noastre si recunostinta, pentru a fi avut posibilitatea sa urmarim in timp real competitii importante. De la simple transmisii la mai noile evaluari cu ultimul motor creat de Stockfish. Cu timpul au aparut si aici abonamente, pentru a beneficia de diverse facilitati. In orice caz, s-a putut viziona (si se poate inca) la un standard bun, multe evenimente.

 De circa trei ani, un nou nivel a fost impus de catre un alt server care este faimos mai mult pentru transmisii decat pentru celelalte oportunitati care sunt la dispozitie pe el. Vorbim despre Chess24.com considerat de multi lider in domeniu. Pe langa analiza live cu engine, au introdus si analiza video cu prezenta unor buni jucatori (de multe ori din topul mondial), cu imagini in direct din sala de joc. Un spectacol incredibil, de neimaginat acum vreo 10 ani. Foarte mult timp au avut limitari care aproape ca erau nesemnificative. De la inceputul acestui an, se pare necesitatea de fonduri a mai schimbat cantitatea de generozitate si au crescut limitarile. Totusi raman foarte multe optiuni oferite gratis publicului si doar la turneele foarte mari, a lipsit comentariul video. Am sa incerc un top 5 eventual la finalul articolului. Nu ascund insa, ca si eu dau inca destul credit acestui server.

 Ultimul aparut, este WORLD CHESS (de multe ori legatura spre acest site, necesita un refresh) dar sincer nu pot sa dau o evaluare personala, pentru simplul motiv ca nu am considerat inca (din ceea ce am citit), necesar sa platesc pentru a viziona un eveniment la ei. Ei sunt cei care au provocat furtuna din lumea transmisiilor si au purtat in judecata spre exemplu pe cei de la Chess24.com. Aflati in administrarea AGON Limited, s-au prevalat de oficialitatea actiunilor lor si de contractele de exclusivitate incheiate cu FIDE. Oamenii ar avea dreptate pana la punctul pe care deja l-am explicat: TOTUL PANA LA EXCLUSIVITATEA DREPTULUI ASUPRA MUTARILOR EFECTUATE. Acela in opinia mea este un abuz. Dar pe lumea aceasta se vad zi de zi tot felul de gaselnite... Numai taxele la care suntem din ce in ce mai supusi, vi le amintesc si deja v-am stricat ziua...

 Chessdom.com  a incercat in modul sau, transmisii cu analiza engine. Cred ca a pierdut net batalia cu cei mentionati deasupra. Nici proiectul nu pare sa continue si mai mult de atat, imi rezulta a fi neschimbat de un timp apreciabil. 

 Nu reusesc sa imi amintesc, unde am vazut primele olimpiade cu motor de analiza. Parea un server german si nu as vrea sa spun o prostie, dar este posibil sa fi fost precedesorul la Chess24.com sau chiar a fost "inghitit" de acesta. Structura pare a fi similara.

 Playchess.com  (denumirea exacta este LIVE.CHESSBASE.COM) a facut sau a trecut, la alta strategie privind transmisiile de la mari competitii, in sensul ca a creat o pagina speciala accesibila in browser si pe orice dispozitiv. Este o diferenta foarte importanta in raport cu serverele amintite deja. Nu esti obligat sa ai cont pe serverul respectiv. Pagina web combinata cu comentariile automatice si arhiva pentru download a turneelor respective, este un punct forte al colosului german. Suntem foarte aproape de varful piramidei si numai separarea paginei web de comentariile video ce se gasesc pe serverul de joc, tine acest minunat loc la o distanta aproape de neperceput in raport cu Chess24.com.

 Inchei acest episod si subliniez un fapt nu foarte nou, dar care ia o amploare incredibila. Ceea ce parea ridicol acum cativa ani, a devenit o mare atractie in ultimul timp. Transmisii video comentate ale unor turnee online. Initial ridicole, pentru ca se faceau la turnee fara importanta majora si ne aduceau in fata nume de fantezie, actual ne aduc pe ecran nume de mare importanta in sahul OTB (datorita premiilor consistente puse in joc), care au inteles ca sahul online este o ramura importanta  a jocului asa cum este si sahul prin corespondenta.

 Chess.com detine primatul (fara nici o urma de dubiu), pentru ca are si turneele cele mai importante. Organizand mai rar astfel de manifestari, ICC le acorda totusi importanta cuvenita si face transmisii video. Am observat cateva turnee si pe Lichess.org, care au beneficiat de comentarii video live. Se vor adauga cu siguranta si altii dar este foarte clar ca totul depinde de cum vor reusi sa atraga sponsori, pentru a avea ce... comenta.

 Desi nu  face transmisii in mod direct, merita mentionata munca atat de sustinuta depusa de Mark Crowther (nu stiu daca are si ceva colaboratori) pe pagina TWIC inca din indepartatul an 1994. The Week In Chess (TWIC) aduce zilnic in fata dvs. cartelele celor mai importante turnee, cu clasamente si partide de vazut sau de descarcat. In plus are o sectiune speciala in care gasiti toate datele pentru a urmari live turneele zilei si trimitere catre site-ul oficial al competitiei. Sa nu mai vorbim de fisierele pgn celebre in tot mapamondul, cu care se actualizeaza cunoscutele programe care va gestioneaza bazele dvs. de partide. Jos palaria! Cum spunem noi, in fata muncii gigantice depuse de Mark Crowther si site-ul sau.

 Topul nostru este un pic conditionat si distantele sunt foarte mici intre cei care o sa-i mentionez. Mai poate interveni si o doza de subiectiv, insa eu consider aceasta ierarhie:

1.Chess24.com datorita combinatiei pgn vizual cu engine+ video comentariu, in multe randuri accesibil tuturor.

2.Playchess.com pentru noua pagina si analiza automatica. In plus acum se gasesc partidele foarte usor in arhiva (chiar si cele comentate).

3.ChessBomb continua sa ramana un loc bun de urmarit turneele si desigur are si analiza engine.

4.Chess.com pentru atentia care o dau turneelor online si comentariile efectuate, desi au transmisii comentate video si de la mari turnee.

5.TWIC pentru ca desi nu transmit direct, ne dau datele exacte si legaturile catre transmisiile marilor competitii (inclusiv cele online!).

 Cum se vede usor, am neglijat WORLD CHESS un pic din amaraciune pentru cele explicate cand i-am amintit, un pic pentru ca au pus "botul" la bani si mai mult pentru ca intr-adevar nu am avut ocazia sa vad o transmisie a lor (care se spune ca depaseste orice fel de inchipuire). Sunt un om simplu si nu am gasit inca de cuviinta ca trebuie sa platesc acei bani, pentru a vedea mai mult decat in alte locuri, care cred ca sunt suficiente pentru necesitatile mele si intelegerea sahului pe care o am.

 Ca se reproduc doar reclama si sa dau o apreciere la ceva ce nu am probat, nu este in stilul meu. Prefer sa fiu criticat pentru un top deformat desi as putea sa aduc in sprijinul meu, un factor important: accesibilitatea la comentarii cu costuri reduse sau inexistente.