ChessGP Logo

  Alexander Grischuk (2766 FIDE blitz, Rusia, "depressniak"), s-a impus pentru a doua oara consecutiv in aceasta mare competitie (poate cea mai importanta) online. A demonstrat inca o data ca este un mare specialist in blitz indiferent de "suprafata" pe care se joaca, pentru ca el este campion mondial si la tabla in cadenta blitz. Cum in cercurile sahiste se divinizeaza un Nakamura sau chiar Carlsen, cand se face referire la blitz, cred ca opiniile ar trebui sa fie oarecum revizuite.

 

 

  Nu avem informatii exacte, daca Nakamura a fost prezent in aceasta editie, insa bomba a explodat in prezentarea castigatorului final, specificandu-se de catre ICC ca, in semifinale Grischuk a trecut de campionul mondial en-titre la sah practic (noi o sa scriem mereu termenul OTB=Over the board, unanim recunoscut ca specificand sahul la tabla), Magnus Carlsen (2915 FIDE blitz, Norvegia, "stoptryharding") cu scorul de 2,5-1,5. Nici finala nu i-a rezervat un jucator ceva mai comod, castigand cu 4-2 meciul impotriva lui Dmitry Andreikin (2759 FIDE blitz, Rusia, "Vladimirovich"). 3500 $ rasplatesc castigatorul si 1500 $ revin finalistului. Cei doi semifinalisti, Carlsen deja amintit si Federico Perez Ponsa (2582 FIDE blitz, Argentina, "Federicov"), ultimul pierzand de asemenea la limita 1,5-2,5 cu Andreikin, vor primi cate 600 $. Ceilalti 4 jucatori calificati in faza eliminatorie dar infranti de unul dintre jucatorii amintiti mai sus, vor primi cate 325 $. Ei sunt: Carlos Antonio Hevia Alejano (2508 FIDE blitz, Cuba, "ichessasuke91") 0,5-2,5 cu Carlsen; Olexandr Bortnyk ( 2769 FIDE blitz, Ucraina, "BlackHorse96") poate cel mai dur adversar al lui Grischuk, pierzand cel mai lung meci (3-5) si realizand o faza memorabila cand, cu un pion in plus (final KRP contra KR) la Grischuk dar numai cca. 3 secunde pe ceas contra cca. 10 secunde, remiza moarta, Grischuk decide sa il "frece" de ici-colo si sa joace la timp, dar tanarul ucrainian joaca bine si fulgerator (as fi curios ce net si ce mouse are...) reusind victoria, prin depasirea timpului de catre Grischuk-partida a 2-a; Daniil Dubov ( 2734 FIDE bliz, Ucraina, "BlizorDDD") 0,5-2,5 cu Andreikin si Vladimir Fedossev ( 2732 FIDE blitz, Rusia, "FedoseevVl95) 0,5-2,5 cu Perez Ponsa. Citim numai nume tinere, toti mari maestri, insa pe final cel mai in varsta dintre ei, a avut castig de cauza! Alt fapt interesant, este acela ca Magnus Carlsen avea un rating ICC foarte redus (probabil un cont mai nou, despre care nu s-a avut informatii) si nu am dubii ca multi au avut..dubii, privind modul in care si-a aparat sansele jucatorul necunoscut la ora turneului. Era 2258 ratingul si nici un titlu trecut. In faza finala, pare ca cei de la ICC i-au ajustat rating-ul (sau cine stie...asa a urcat performanta). Desigur, nu a fost corect si in ideea ca trebuie sa fim mereu fara ascunzisuri, eu nu aplaud aceasta initiativa. Stiu, este modul sau de a se apara de eventuale agitatii si "preparatii" dar personal nu mi-a placut.

  Va oferim partidele din aceasta faza finala si toate legaturile spre clasamentele celor 4 turnee de calificare (numai primii doi din fiecare turneu au avut acces spre tabloul final), care au avut in ordine: 341, 305, 369 si 321 inscrisi. 

Clasament turneul de calificare 1: AICI

Clasament turneul de calificare 2: AICI

Clasament turneul de calificare 3: AICI

Clasament turneul de calificare 4: AICI.

Articolul dedicat turneului pe ICC , cu tabloul final: AICI