chesscomlogo

carlsen nakamurafinalchesscom

UPDATE 28 octombrie 2016: campionul mondial de sah Magnus Carlsen, a castigat prima editie online a "Grandmaster Blitz Battle Championship".

    Scorul final este concludent: 14,5-10,5. 

  Norvegianul a castigat clar intalnire in ritm de blitz. La 5m+s2s scorul in favoarea lui Carlsen: 5,5-3,5. La 3m+ 2s de asemenea castiga Carlsen: 5-2. La bullet 1m+ 1s este randul lui Nakamura sa castige dar la limita: 5-4. In cadrul acestor cadente, fiecare prima partida s-a jucat Chess960. La acest tip de sah, Nakamura s-a impus cu 2,5-0,5.

  Pentru victoria in aceasta competitie, Carlsen castiga 6 320 $ in timp ce lui Nakamura revin 3 680 $. Mai este de stabilit cine va primi 1 000 $ pentru partida cea mai buna. Aceste premii se adauga la sumele obtine pentru trecerea fazelor anterioare.

    Cei care nu au putut sa vada meciul si doresc sa vada inregistrarea, o pot face AICI.

  Foarte multumit cred ca se poate declara Carlsen. De altfel, a si spus ca acesta a fost un bun warm-up (termen din sporturile cu motor, care defineste incalzirea si ultimele setari inaintea unei curse) in vederea meciului pentru titlul mondial ce va avea loc peste mai putin de doua saptamani. Frumosi si banutii incasati. Se aduna la cei din fazele anterioare. L-am vazut mult mai accelerat in ritmul de joc, iar la blitz a facut cu adevarat diferenta. Cele 5 puncte de avantaj, acumulate in cadentele de blitz, pe mine totusi, nu ma linisteau sub nici o forma. Credeam intr-o neta victorie la bullet din partea lui Nakamura. Dar a fost aproape egal… S-a vazut pe langa jocul cunoscut al lui Carlsen, o buna tehnica de aparare in pozitii mai dificile in care toata creativitatea lui Nakamura, a fost anihilata de abilitatea lui Carlsen in a purta jocul in pozitii moarte in remiza. Daca tot vorbim de creativitate, sa spunem ca cele trei partide de sah random, Fischer sau Chess960 (cum vreti sa-i spuneti), au revenit clar lui Nakamura: 2,5-0,5. Un spectacol grandios, cu siguranta avand cea mai mare cota de urmarire a unui astfel de meci online. Transmisia directa s-a apropiat de 200 000 vizualizari iar pe server erau mai tot timpul peste 10 000 de membri pe partida. De fapt s-au atins la un moment dat, 28 000 de membri logati pe partida! Cifre inspaimantatoare pentru un server de sah, care a rezistat bine. Cu siguranta, cel mai mult a castigat serverul Chess.com. Ceilalti doi colosi (ICC si Playchess) trebuie sa se uite cu frica in spate. Chess.com le rasufla in ceafa cum se spune… Din punct de vedere al abonamentelor, concurenta este distrusa actual de Playchess. De aceea consider ca serverul german, mai ales prin prisma generoaselor abonamente si oferte, este numarul 1. Din punct de vedere al marketingului si dezvoltarii, Chess.com le-a dat o lectie usturatoare. Locul unde nu se intampla nimic nou in ultimii ani este ICC (parca ar fi teribilii conservatori englezi). Exista si un prunc foarte promitator, Chess Stars (fostul Chess Supersite) dar va fi greu sa intre la „aspiratie” (din nou formula 1, de care sunt mare pasionat, ca si Moto GP) in spatele celor trei. Cat despre FIDE…nimic. Intuneric. Au pierdut ocazia sa faca ei acest lucru. Dar cum merge actual serverul lor, era clar ca intra in blackout. Acela este un server adaptat pentru federatii. Cand se vrea ceva la nivel mondial, camasa devine prea stramta. Numai faptul ca este bazat pe Java, spune tot. Adica nu aveti acces de pe orice device. S-a ajuns la saturatie si fara o schimbare drastica de servere (din cate stiu sunt windows nu linux) si trecerea la html5 fara java, cu fereastra de joc direct in browser, nu va fi niciun progres semnificativ.

Partida 1 Chess960 Blitz 5+2

Partida 2 Blitz 5+2

Partida 6 Blitz 5+2

Diagrama Blitz 5+2 

Players 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Score
Magnus Carlsen 0 1 1 ½ 1 0 1 0 1 5.5
Hikaru Nakamura 1 0 0 ½ 0 1 0 1 0 3.5

 

Partida 11 Blitz 3+2

Partida 15 Blitz 3+2

Diagrama Blitz 3+2

Players 1 2 3 4 5 6 7 Score
Magnus Carlsen ½ 1 1 1 ½ 0 1 5
Hikaru Nakamura ½ 0 0 0 ½ 1 0 2

 

Partida 18 Bullet 1+1

Diagrama Bullet 1+1

Players 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Score
Hikaru Nakamura 1 0 1 0 1 0 1 ½ ½ 5
Magnus Carlsen 0 1 0 1 0 1 0 ½ ½ 4

 

Toate partidele jucate:

 

TABLOUL FINAL AL ACESTEI COMPETITII:

tabloufinalGBBC

 

 


27 octombrie 2016 pe serverul Chess.com. Trei ore de sah blitz si bullet, incepand cu ora 20:00.

  Nu este greu de ajuns la concluzia din titlu. Campionul mondial la sah real (OTB) Magnus Carlsen, intalneste cu cateva zile inainte de meciul in care va incerca sa isi apere titlul (contra lui Karjakin), un mare specialist al sahului online: Hikaru Nakamura.  Din punct de vedere al cadentei de joc si a faptului ca se joaca online, poate ca intr-o astfel de finala dupa opinia multora, trebuia sa ajunga Grischuk. Numai ca in ultimul timp Carlsen, pe langa atentia mai mare acordata blitz-ului si sahului rapid, a dat o mai mare importanta chiar si jocului online. O parte a jocului nostru indragit, cea care se joaca live dar prin conectare la internet a ajuns de fapt la nivele maxime! Cei care se indoiau si care au negat tot timpul ca se va da o importanta apreciabila jocului online, au primit o serioasa corectura. Sa recunoastem insa, ca acest eveniment vine pus in practica datorita unuia dintre colosii sahului online. Un server care a crescut imens, pus in umbra initial de ICC si Playchess. Oamenii de la Chess.com au stiut sa atraga sponsori si mai ales au avut o strategie clara. Odata avand astfel de resurse au inceput sa schimbe drastic serverul si sa imbunatateasca varianta live. Bravo lor! Desigur, este un server comercial si gratuitatea se vede in putine (foarte putine) locuri ale serverului. Mai sunt multe de facut dar este un pas imens pentru ei, pentru sahul online in general si pentru iubitorii sahului indiferent cum prefera sa il joace. In acest campionat ("Grandmaster Blitz Battle Championship") au introdus si camera de luat de luat vederi. Nu este o noutate (au mai fost incercari si in alte servere) dar este prima competitie de nivel ridicat in care se cer imagini live cu sportivul respectiv. Nu pot sa concep viitorul fara asa ceva! Cei care vor "privacy", sa nu uite sahul original! Mergi la turneu si joci fata in fata. Internetul te scuteste de multe cheltuieli dar atmosfera trebuie sa se apropie cat mai mult de cea originala si sa elimine pe cat posibil dubiile privind trisatul. Sper sa se extinda aceasta cerinta pentru ca, spre exemplu turneul "Titled Tuesday" nu are acest tratament. Mai sper sa vedem si pentru amatori turnee cu premii atractive. In fine, este cu adevarat rusinos faptul ca nu prin grija FIDE s-a facut acest eveniment si cu atat mai putin pe platforma lor care in treacat spus, nu este vizitata de jucatorii din topul mondial.

  Meciul incepe in cadenta blitz 5m+ 2s si se va juca astfel pentru 90 minute. Apoi se trece la cadenta blitz 3m+ 2s si se joaca timp de o ora. Ultimele 30 minute (din cele 3 ore de joc programate) sunt dedicate cadentei bullet 1m+ 1s. Specificam faptul ca la fiecare cadenta, prima partida se joaca Chess960.  

Fondul de premiere total al acestei competitii a atins suma fabuloasa pentru sahul online, de 40 000 $.

Finala intre Carlsen si Nakamura are un fond de 11 000 $, cu 4 000 $ garantati pentru castigator si 2 000 $ garantati pentru invins. Alti 4 000 $ vor fi impartiti in functie de procentajul rezultatului final. Pentru cea mai buna partida exista de asemenea un premiu de 1 000 $.

  Regulamentul complet al acestei competitii se poate consulta AICI.

  Sunt numeroase articole in avanpremiera meciului, apelandu-se chiar la anumite interesante statistici. Doi dintre cercetatorii si analistii Chess.com, au condus o analiza si creat o soarta de program care incearca si probabil reuseste in buna masura, sa defineasca acuratetea si precizia jucatorilor pe baza a cat mai multe dintre partidele jucate de ei. De fapt au creat (nu intram prea mult in amanunte, dar puteti citi ceva AICI) un instrument de analiza si statistica, numit CAPS (Computer Accuracy & Precision Score). Concluziile acestui proiect care retineti, a avut nevoie de circa 8 ani sa ajunga la stadiul actual, sunt mai mult decat interesante. Spre exemplu se spune, ca intr-adevar Magnus Carlsen este cel mai bun jucator de sah clasic din istorie. Sau despre Nakamura, se spune ca este mult mai precis decat o arata ratingul sau actual. O alta constatare este aceea ca online, acuratetea lui Nakamura este superioara celei a lui Carlsen. Cititi articolul original  AICI.

Un alt articol foarte interesant, propune si 7 motive pentru care trebuie sa nu ratati acest meci si vizionarea lui. In el gasiti si traseul parcurs de cei doi in fazele anterioare. Il puteti consulta AICI.

  Intalnirea poate fi urmarita direct pe: Chess.com/TV sau Twitch.tv/Chess.

  Din cate inteleg se poate paria pe mutarile efectuate in partide. Detalii AICI.

Un eveniment grandios care ar trebui sa produca un impact imens pentru sahul online. Din punctul meu de vedere poate fi ceva care sa valoreze (pentru sahul online), cam cat a produs pentru sah, meciul de la Reykjavik 1972 dintre Spassky si Fischer. Poate fi un punct de cotitura. Asteptam cu interes si va invitam sa il vizionati.