Despre 2015 pe FOA, am spus tot ceea ce consider ca era necesar, in privinta serverului. In incheierea retrospectivei, ne ocupam de cele doua campionate despre care nu am scris. In afara de campionatul mondial online rezervat fetelor, au fost organizate alte doua, deschise jucatorilor amatori (elo FOA sub 2000) si cel deschis juniorilor. Toate aceste competitii, au fost organizate in faze preliminarii si faze finale. Toate au avut cadenta de joc 3m+ 2s, deci in categoria blitz. Desigur, in nota noastra (critica) se poate spune ca am avut prea putine campionate si nu am avut ocazia sa disputam competitiile oficiale rezervate altor cadente: bullet, rapid si de ce nu, standard. Dar haideti sa nu le regretam, pentru ca sunt sigur ca ar fi aparut o serie de alte noi taxe. Ori ar fi inteles ca nu Platinum membership era rezolvarea. Ar fi introdus taxa de participare si v-ar fi fost oferite o multime de turnee. Am o banuiala, poate chiar o certitudine, ca numai criza de oameni care sa lucreze continuu pe server (oameni capabili si dispusi sa primeasca putin in schimb), stau in calea unor turnee cat mai apropiate de imaginea celor reale si in calea unor noi castiguri materiale pentru FIDE si Premium Chess.

 

 Iar privind sahul standard (clasic) si rapid, exista probabil teama de a nu face fata volumului imens de munca, privind controlul anti-cheating. Sa trecem la subiectul propriu-zis, prezentarea celor doua mondiale: de juniori in episodul 2.1 si de amatori in episodul 2.2.

 Incepem cu mondialul de juniori (deschis jucatorilor nascuti in anul 1995 sau mai tarziu), intitulat: The 1st FIDE World Online Junior Blitz Championship 2015. Un campionat care in prima faza, a fost structurat pe 8 turnee de calificare ( intre 16 aprilie si 20 august) din care aveau dreptul sa mearga spre semifinale, primii 8 clasati din fiecare turneu preliminar. Nici juniorii nu au scapat de conditia "Platinum"! S-a facut bani, chiar si pe acesti tineri. Doar cei ori cele cu titlul GM, IM, WGM si WIM au fost scutiti de aceasta conditie. Juniorii promovati din turneele de calificare, urmau sa se confrunte intr-o semifinala unica pe 8 octombrie in urma caruia, primii 16 clasati obtineau dreptul de joc in marea finala programata pe 22 octombrie. Un fond de premiere foarte exact, limitat la 4250 dolari SUA. Campionului ii reveneau 1000 de dolari. De altfel, toate conditiile sunt inca vizibile la adresa: https://arena.myfide.net/news/1st-fide-world-online-junior-blitz-championship-2015.

 Participarea nu a fost aceea asteptata si in general numarul celor inscrisi s-a invartit des, spre 30-40. Din Romania am avut cateva prezente, cea mai importanta fiind aceea a marii noastre sperante Bogdan Daniel Deac (maestru international), care in turneul 6 de calificari s-a clasat pe locul secund cu 9,5 pct. Dar sa parcurgem in viteza toate turneele primei faze si sa insemnam podiumurile si prezenta romaneasca.

 In primul turneu, 44 inscrisi cu o singura prezenta a noastra: AFM Alexandru Costin (n.2005) deci numai 10 ani si locul 21 cu 6,0 puncte. Nu e rau deloc, felicitari Alex! Turneul este castigat de GM Matthias Bluebaum (Germania) cu 8,5 pct. Dar si locurile 2-3 sunt la acelasi punctaj: Tea Gueci (Italia) si Martin Nehyba (Cehia).

 Turneul 2, a avut doar 27 inscrisi fara vreun jucator din Romania. Castiga Matan Gorodetzky (Israel) cu 9,0 pct., acelasi punctaj obtinand si locul 2 Paulius Pultinevicius (Lituania). Pe locul trei Noel Studer (Elvetia) cu 7,5 pct.

 Turneul 3, cu 35 inscrisi din nou fara ai nostri. Castiga FM Ahuja Rohan(India) 10,5 pct. Pe locul 2 Ruifeng Li (SUA) cu 10,0 pct. si pe locul 3 Hans Nieman (SUA) cu 9,0 pct.

 Turneul 4, are la start inca o data 35 jucatori, iar unicul din Romania este clasat bine, pe locul 15 Octavian Nicu Panturu cu 6,0  cu pct. Ca si Alexandru Costin, Octavian obtine un rezultat meritoriu la numai cei 10 ani ai sai. Castigator este GM Dennis Wagner (Germania) cu 9,0 pct., urmat de IM Giuseppe Leiva Rodriguez (Peru) 8,0 pct. si un grup de trei jucatori cu 7,5 pct. in ordine: Tibor Bodi (Ungaria), FM Marko Sokac (Croatia) si IM Jose Rafael Gascon Del Nogal (Venezuela).

 Turneul 5, cu 32 participanti ne aduce un loc 17 al aceluiasi Octavian Nicu Panturu cu 5,0 pct., dar turneul a fost ceva mai dur. Castiga FM Alessio Viviani (Italia) cu 10 pct., urmat de IM Daniel Fernandez (Anglia) 9,5 pct. si IM Joshua Ruiz (Columbia) 9,0 pct. In acest turneu, printre cei 8 calificati, am remarcat un nume romanesc: locul 4 pentru IM Razvan Preotu cu 8,0 pct. dar sub steagul Canadei.

 Vine turneul 6 de asemenea cu 32 participanti, in care micutul Octavian Nicu Panturu isi egaleaza performanta anterioara cu 6,0 pct. si asa cum spuneam, Romania are un calificat in semifinala prin evolutia asteptata si confirmata a IM Bogdan Daniel Deac. Cu 9,5 pct., Bogdan se claseaza in urma GM Suri Vaibhav (India) 10,5 pct. dar inaintea IM Nicola Altini (Italia) 9,0 pct. Sperantele noastre catre o performanta de exceptie erau mai mari ca oricand, desi era clar ca cei 14 ani ai lui Bogdan, erau putini pentru a se confrunta cu juniorii de 20 ani, mari maestri si mult mai experimentati.

 Turneul 7 are 35 inscrisi si vine castigat de un foarte puternic rus, campionul mondial en-titre la 20 ani, GM Mikhail Antipov cu procentaj perfect 11,0 pct./11 partide. Una dintre putinele publicatii care au acordat atentie competitiilor de pe FOA, a fost Chessdom. Chiar au un buton dedicat. Printre altele, se poate vedea si o partida cu mici comentarii, dintre cele castigate de Antipov in acest turneu (CLICK AICI) Pe locul doi WIM Prathyusa Bodda (India) cu 8,5 pct. si pe trei Zachary C Tanenbaum (SUA) cu 7,5 pct. Nu am avut reprezentanti in acest turneu.

 Ultimul turneu de calificare, a fost din nou fara jucatorii nostri. Cei 34 de inscrisi au avut ultima posibilitate de trece la faza semifinale. Un alt puternic jucator se impune in acest turneu: GM Jorga Cori (Peru) cu 10,0 pct. pe locurile 2 si 3: Francisco Rivera (Mexic) 9,5 pct. si WFM Mishell Ruiz (Ecuador) cu 8,0 pct. 

  Asadar 64 de jucatori au obtinut accesul pentru semifinala si nu au lipsit desigur umbre si banuieli. In semifinale insa, FOA se va pune serios pe treaba si doi dintre cei care obtinusera dreptul si accesul la finala, vin descalificati: Ilya Makoveev (Rusia) care terminase semifinala pe primul loc cu 9,0 pct. din 11 posibile si Shubham Shukla (India) care incheiase pe locul 8 cu 6,5 pct. Multi dintre cei calificati in urma primei faze, nu au participat la acest turneu. Doar 40 inscrisi, fara germanul Wagner (GM), peruanul Cori (GM), indianul Suri (GM), canadianul Preotu (IM) si din pacate al nostru IM Bogdan Daniel Deac, care au lipsit de la aceasta semifinala. Fiecare o fi avut motivele sale, poate erau la alte competitii ori cine stie...poate nu au reusit sa se conecteze. Nu in ultimul rand, sa spunem ca pentru semifinala s-a cerut copie dupa document oficial de identitate, pentru a demonstra incadrarea in categoria juniorilor.

  Semifinala revine altui rus, in urma descalificarii compatriotului sau. GM Mikhail Antipov totalizeaza 9,0 pct. si este urmat de IM Daniel Fernandez (Anglia) cu 8,0 pct. si WFM Tea Gueci (Italia) 7,5 pct., italianca fiind marea surpriza si clasandu-se inaintea compatriotilor Altini (IM) si Viviani (FM), mai bine cotati ca ea. Celelate 13 locuri care asigurau accesul la finala sunt atribuite in ordinea clasamentului, urmatorilor: IM Ruifeng Li (SUA) 7,0 pct., FM Marko Sokac (Croatia) 7,0 pct., Francesco Claudio Agnello (Italia) 7,0 pct., Antonio Ruperez Benito (Spania) 6,5 pct., Paulius Pultinevicius (Lituania) 6,5 pct., Zachary C Tanenbaum (SUA) 6,5 pct., Artem Sadovsky (Rusia) 6,5 pct., FM David Gorodetzky (Israel) 6,5 pct., GM Matthias Bluebaum 6,5 pct., Vicenzo Angelo Lombardi (Italia) 6,5 pct., FM Krishna G.V. Sai (India) 6,0 pct., FM Qing Aun Lee (Singapore) 6,0 pct. si Anatole Vlachos (Grecia) 6,0 pct.  Desigur, cea mai mare deceptie ramane italianul IM Nicola Altini, primul care nu prinde finala si nu stiu ce s-a intamplat acolo. De fapt nu am vazut semifinala si nu ma pot pronunta, dar sunt cateva rezultate care la prima vedere, par cel putin surprinzatoare. 

  Finala din 22 octombrie, avea sa fie si mai nebuna.

Final Standings
Pos.PrizeTitleNameNickname
1 FIDE World Online JUNIOR Blitz Champion - Prize 1000 USD GM Matthias Bluebaum m.s.b.3
2 2nd FIDE World Online Junior Blitz Champion - Prize 500 USD   Francesco Claudio Agnello Bobbuzzo
3 3rd FIDE World Online Junior Blitz Champion - Prize 350 USD FM Marko Sokac zmaj23
4 Prize 250 USD IM Daniel Fernandez batmanking
5 Prize 250 USD GM Mikhail Antipov Chiffa
6 Prize 200 USD FM David Gorodetzky davidking
7 Prize 200 USD IM Ruifeng Li Kingkrusher
8 Prize 200 USD   Antonio Ruperez Benito ARuperez
9 Prize 200 USD   Artem Sadovsky Artem_Sadovsky
10 Prize 200 USD   Paulius Pultinevicius paulius2001
11 Prize 100 USD   Zachary C Tanenbaum ManInTheMoon
12 Prize 100 USD   Anatole Vlachos koalaskaki
13 + 1 year PLATINUM Membership FM Qing Aun Lee Qingaun
14 + 1 year PLATINUM Membership   Vincenzo Angelo Lombardi take_mistake
15 + 1 year PLATINUM Membership FM Krishna G.V. Sai gvsaikrishna
16 + 1 year PLATINUM Membership WFM Tea Gueci marmocchia

  Dupa semi esecul din semifinala, germanul GM Matthias Bluebaum, devine primul campion mondial online de juniori blitz! A dominat total finala cu un 12,0 pct. din 15 posibile si obtine 1000 de dolari SUA premiu. Nebunia vine in urma sa, cu jucatorul italian fara titlu Francesco Claudio Agnello (elo FIDE 2046), argint (500 dolari premiu) si primul intr-un grup numeros cu cate 10,5 pct. fiecare, apoi croatul FM Marko Sokac care prinde bronz (350 dolari premiu), pe 4 se claseaza englezul IM Daniel Fernandez si abia pe 5 campionul mondial en-titre la tabla: rusul Mikhail Antipov! Nu stiu ce s-a intamplat cu revelatia semifinalei, Tea Gueci dar in clasament figureaza cu 0 pct., ultima. Probabil s-a retras ori a pierdut conexiunea.

 Personal clasamentul in unele sectiuni nu ma convinge si nici nu am partidele (un alt aspect lipsa in arhivele la vedere ale FOA), acum cand as fi avut ceva timp. Cam acestea au fost aspectele mai importante ale primului mondial de juniori online. Toate situatiile si multe alte amanunte se pot vedea pe site-ul FOA (mai bine zis, nu se pot vedea actual, pentru ca nu exista trimiteri sau butoane catre aceste documente care totusi exista) la adresa: https://arena.myfide.net/calendar/world-online-junior-blitz-championship-2015.