Fara discutie, modalitatea cea mai eficienta de a progresa in sah, este studiul. Studiul sub indrumarea unui antrenor sau instructor. Evident implica si unele costuri. Cu cat nivelul este mai ridicat, pretul creste proportional. Este foarte corect asa. Se pleaca de la notiuni de baza si se ridica "stacheta" in mod progresiv. Antrenorii sunt priceputi, dar la un moment, elevul are nevoie de un schimb, de un alt nivel. Daca eu ca antrenor sunt un jucator de categoria I, este aproape imposibil sa reusesc mentinerea progresului elevului meu, la aceeasi intensitate, odata ajuns la nivelul meu. Ori il ajut sa gaseasca un antrenor superior mie, ori ii incetinesc progresul si pot chiar sa il fac sa renunte, datorita unor rezultate nesatisfacatoare. Un antrenor onest stie cand sa spuna ca a sosit momentul unei schimbari.

Dar daca nu sunt bani, nu sunt conditii? Atunci va spun ca este foarte greu. Da, se gasesc cursuri gratis la unele cluburi, scoli, cluburile copiilor etc. Ele vin completate, cu studiul individual. Materiale sunt peste tot pe internet. Problema mai dificila este antrenamentul. Jocul si analiza partidelor jucate. Corectarea greselilor si asimilarea procedeelor corecte de gandire, analiza, studiu etc.

 Choose the language

 Lasam de o parte pe cei care au resurse, posibilitati, au ambitii mari in acest domeniu. Ei vor sa ajunga macar jucatori cu titlu FIDE si foarte probabil, vor reusi daca muncesc si investesc.

Continuam pentru cei, care nu au resurse financiare sau nu au timp ori nu este scopul lor principal sa creasca atat de mult, calitatea jocului prestat. Sunt cei care vor juca oricand au un pic de timp, oriunde si la orice control de timp. Cel mai des la timp mic. Nu vor studia, pentru ca nu li se pare ca merita acordat atata timp acestui joc, pe care il fac doar din placere. De analizat partidele? Hmmm, greu. Stiti vorba, pai sa analizez Blitz sau Bullet? Poate sa detina un abonament Premium pe Chess.com sau pe alte site-uri, pentru a primi la sfarsitul partidei, o analiza cu recomandarile unui program de calcul. Dar nici aceasta analiza nu va fi grozava sau atragatoare, mai ales daca observam ca adversarul este dubios. A jucat dubios de corect. Trecem peste aceasta analiza, fara sa tragem invataminte din greseli.

Nu va ganditi ca o sa primiti in acest articol, reteta miraculoasa. Reteta este una singura si se afla in introducerea acestui articol. Dar... cate ceva, fara costuri, cu minim de timp alocat, se poate sugera. Un mic progres se poate face. Costuri zero, timp investit atat cat va permite ziua dvs. normala, fara sacrificii. O modalitate de a sta aproape de acest minunat joc.

 Jocul online este bine ca exista, l-am promovat mai mult ca oricine, unii mi-au ras in fata dar cand a aparut pandemia le-a... trecut rasul. Au iesit la suprafata si partile bune ale jocului online.

Am creat mai multe site-uri, dedicate informatiilor despre jocul online. Chiar am avut un site, unde se juca tip corespondenta dar unii jucau la fel ca la tabla partidele! Repede. S-au pierdut aceste site-uri, din diferite motive.

Site-ul actual "Chess Grand Prix"este din 2015 si l-am gandit ca un pupitru de comanda pentru sahul online. Sau mai exact, ca locul de unde pleaca majoritatea optiunilor unui jucator de sah, in mediul online. O pagina pe care ai foarte multe legaturi la indemana. Adrese si detalii. Uneori articole despre sah. Am cautat sa improspatez aceste adrese si sa le tin la zi.

 Intre 2020 si 2022, am avut ceva probleme, mai ales in cadrul familiei si nu am avut timp sa ma ocup asa cum doream de acest site. Avea si o defectiune pe care nu reuseam sa o rezolv, decat acordand ceva mai mult timp. 

De cateva luni de zile, totul a revenit la normal si am actualizat informatiile. Este din nou un "nod" important al legaturilor catre punctele interesante in sahul online. Personal, la inceputul zilei, deschid site-ul acesta si de aici plec in directia care o vreau la acel moment.

De cateva zile am realizat ca eu inconstient, reusesc sa mentin oarecum contactul, cu ce este nou in sah si mai ales ca am facut o obisnuinta, un anumit traseu de navigare pe site. Modulele (casetele) existente, contin foarte multe resurse. Puse intr-un program cotidian, poate fi o sursa de antrenament sau macar de a mentine contactul permanent cu acest joc!

Deci, mai jos expun propunerea care ar putea sa aduca ceva vigoare in jocul dvs. Este o propunere, oarecum dificil de realizat pe parcursul unei zile. Frazele scrise cu galben Bold (litere ingrosate), vor trebui insa respectate zi de zi.

1. Pe site, coloana a doua (pe telefon coloanele sunt una sub alta, deci trebuie derulat putin), fiecare zi a dvs. trebuie sa inceapa cu Daily puzzle from "Chesstempo".

Faceti click pe foto si o ferestra separata de dimensiuni mai mici, va pune in fata a trei puzzle pe zi. Se pleaca de la foarte usor, apoi mediu si ceva mai dificil. 

 

2. Prima coloana "Top Chess Online Servers", prefer sa merg la Lichess, deschid Info si fac un click pe Play.

Apare pagina initiala a serverului. Este preferabil sa aveti un cont si sa fiti logat pe Lichess. In partea dreapta a ecranului (respectiv derulati in jos pe telefon), exista "Puzzle of the day". Faceti click pe el si cautati rezolvarea. 

 In ce priveste PUZZLES, acesta este minimul unei zile. As adauga si pagina Home Chess.com, unde aveti de asemenea prezent un puzzle. Cum spuneam, este preferabil sa fiti logat atat pe Lichess.org cat si pe Chess.com, pentru ca astfel primiti puzzle in functie de rating-ul pe care il aveti pentru rezolvarea acestor diagrame. Nu lasati sa treaca o zi, fara sa le rezolvati un puzzle. La inceput va fi dificil dar cu timpul, o sa aveti nevoie doar de cateva minute pentru gasirea solutiilor din diagramele propuse. Este tactica in sah. Modul prin care se rezolva, se duce la concretizare, un plan de joc, o strategie de joc gandita anterior. 

Facultativ sau in scop informativ:

Cand aveti timp mai mult, evident se poate alarga activitatea. Intrati pe Chess.com, Lichess, Playchess etc. Toate au antrenament pe baza de rezolvare a unor astfel de diagrame. 

Personal, dupa ce am rezolvat (sau nu) aceste diagrame, fac un tur pe site-urile oficiale ale sahului (FIDE; FR Sah; ECU) aflate pe prima coloana. Apoi controlez mesajele si problemele din clubul ROMANIA Chess Federation (exista buton chiar sus in menu sau link la sectiunea despre Chess.com), ca si evenimentele urmatoare. Chiar si cele de pe Lichess, le specificam in clubul de pe Chess.com. Mai arunc o privire si pe la stirile serverelor importante. De multe ori (cel mai des), aceste informatii le vad pe telefon, in miscare sau pe mijloacele de transport.

3. Pe coloana din mijloc (ecran de calculator), sunt legaturi catre transmisiile unor turnee importante Live sau deja incheiate. Alegeti turneul si deschideti optiunile. Cei care au timp, vor urmari comentarii ale unor specialisti de renume, in direct (pe Chess24.com).

Cand nu este suficient timp, deschidem partidele din ziua precedenta si urmarim analiza automata pe Chessbase. Aceasta analiza a salvat unele comentarii. Din pacate, unii nu stiu sa foloseasca exceptionalul viewer de la Chessbase. O partida are sub notatia mutarilor, graficul avantajului in acel joc. Cu verde este avantaj alb, cu rosu sub linie, avantaj negru. Se vad si doua semne sageti spre stanga si dreapta. Cea din dreapta ofera lista jocurilor din turneu. Cea din stanga, ne intereseaza. Este buna la antrenament.

Deschide o baza de mutari si variante ale respectivei deschideri din partida. Pana la un punct este foarte utila si gratis. Apoi cere un abonament Premium. Dar pe langa arborele de mutari in deschiderea respectiva, exista si un motor de calcul. Lucrul formidabil al acestui vizualizator, este ca devine interactiv. Puteti propune orice mutare, pentru ca o primeste si o analizeaza.

Recomand celor cu prea putin timp, macar o partida analizata, cu observarea liniilor de joc in deschidere. 

Exista si alternativa "Game of the day" (tot coloana din mijloc) pentru analiza unei partide de top. Insa aceasta partida poate sa nu fie jucata intr-o deschidere pe interesul dvs.

4. Este esential sa jucati si sa probati aceste deschideri. La sahul practic ar fi ideal sa o faceti. Dar cei care pot juca practic, cu siguranta nu au nevoie de acest calendar "sarac si strans" zilnic, pentru ca au timp si probabil se pregatesc organizat.

Pentru multi, ramane jocul online dar este dificil sa aplicati cele invatate. Se joaca la timpi mici. Daca jucati la 10 minute (chiar si la 5 minute sau 3 minute), deja "infractorii" pornesc motorasele. Aici intra pe rol, cea mai stupida idee posibila, nebagata de nimeni in seama. Chiar si eu m-am trezit intrat in aceasta procedura fara sa realizez initial, ca este buna.

Am introdus pe acest site un modul, o mica zona de joc (sus pe coloana din mijloc ecran calculator) de pe serverul Playchess.com.

Am facut-o pentru ca era normal, ca un site despre sahul online, sa puna la dispozitie o modalitate de joc imediata cu un singur click. Insa am observat ca nu ma pot loga cu datele mele (am cont pe Playchess). In acelasi timp, exista un numar mare de Guest (oaspete) care joaca. De ce joaca oare Guest? Imediat am realizat un adevar crunt: se triseaza foarte putin. Poate deloc. Ratingul obtinut, este inutil. Odata inchisa fereastra, se pierde. Data urmatoare intri cu alt numar de Guest. 

Deci aici se poate juca la 10 minute (click pe imagine sau Start A Game), anonim fara teama ca vei fi trisat. Apoi mi-a incoltit in minte altceva. Stiu ca jocul liber pe Playchess, beneficia de o analiza in timp real. Era un joc asistat de computer. Adica in timp real, imediat dupa mutare, primiti (uneori) un semnal acustic. Apare cand adversarul greseste ceva. Mai apare si cand alegeti mutarea buna, contra acelei greseli. In plus, in spatiul de sub tabla de joc, fiecare mutare buna, normala, este insotita de semnul "!".

Practic, imediat aveti confirmarea ca ati jucat bine. Este ceva nemaintalnit pe alte servere. Dar poate sa va ajute enorm la antrenament. Poate sa va creasca increderea in jocul dvs. in modul in care ganditi. Partida poate fi salvata (Tools- Save) si ramane cu semnele acordate la mutarile optime. 

Recomand 1- 3 partide zilnic.

Facultativ:

 Se pot incarca aceste partide jucate pe Playchess, spre analiza mai profunda, pe Lichess. Deschideti fisierul salvat cu un program (ChessBase Reader 2017 este gratuit) si copiati partida. Mergeti in stanga pe site "Top Chess Online Servers"- Lichess- Click Info- Play- Tools- Import game. Lipiti partida in spatiul pentru pgn text, puneti pe verde "Request a computer analysis" si apoi apasati "Import game".

 In partea dreapta a tablei, aveti atat arborele de mutari in varianta de deschidere cat si mai jos, analiza greselilor si statistica partidei. 

Daca nu aveti probleme cu trisorii, puteti sa jucati direct pe Lichess. Apoi sa analizati similar deschiderea si greselile. Ceea ce va lipsi, sunt comentariile acustice si scrise, pe care le primiti in timpul jocului pe Playchess. Stiu, pe Playchess.com este ca si cum antrenorul ar fi langa voi si ar avea voie sa va spuna: BRAVO! Dar este o metoda care intipareste in mintea dvs. unele mutari si care va da convigerea, ca vedeti mutarile juste.

Daca aveti timp seara:

5. Sunt turnee in numar mare pe cele mai importante servere. Aici, cautati sa imbunatatiti ratingul, sa obtineti diverse premii virtuale sau fizice. Probabil jocul dvs. va deveni ceva mai dur pentru adversari. 

 Daca nu sunteti terminati de oboseala, inainte de a merge in pat (mai bine ar fi in alta perioada a zilei dar...), ar fi bine sa cititi ceva legat de strategie si de tactica in sah sau sa vizionati pe Youtube o lectie de sah. Cautati sa alternati: finaluri importante, strategie si tactica, deschideri.

Daca sunteti sub 1500 rating online (spre ex. pe Chess.com), probabil aplicand aceste obiceiuri in mod constant, o sa ridicati ratingul dvs. online, intre 100 si 200 de puncte. Intrand si in unele chestii facultative, se poate imbunati cu pana la 300 de puncte. Nu cred ca mai mult este posibil, decat daca urmariti un plan foarte bine organizat, care necesita timp de studiu important. Daca sunteti peste 1500 pana la 1800 rating online, cred ca se poate merge la o crestere de cel putin 100-150 puncte. Depinde cat de intens lucrati la acest program si daca apelati la chestiile facultative. Cei care au deja +1800 rating, au nevoie de mai mult decat este precizat in acest program, pe care oricum il pot efectua pentru a mentine antrenamentul.

 Se poate alcatui si alta schema. In esenta insa, tot pe cele precizate va fi bazata. Va doresc succes!