Platforma "Tornelo" a gazduit un interesant turneu de sah online, pentru echipe reprezentand localitati. Sub egida ECU (European Chess Union), 50 de echipe (30 localitati) formate din cate 4 jucatori, au evoluat intr-un turneu cadenta sah Rapid 10m+3s. 

Amanunte si consideratii privind sahul online hibrid, in acest articol.

 Interesanta varianta aleasa, adica sah online hibrid. Varianta este aprobata de FIDE si pare a fi o solutie ceva mai apropiata de sahul normal (OTB), dar si o ulterioara imbunatatire impotriva trisatului. Castigatoare in turneul Open, este echipa din Praga (CZE). Pe locul doi Thessaloniki (GRE), ultima treapta a podiumului fiind ocupata de Khallitea Atena (GRE). Au fost si clasamente pentru sectiunile Seniori, Fete si Juniori sub 12 ani.

 O frumoasa imagine a salii de joc din Istanbul, Turcia. Foto site European Chess Union.

 Sahul online hibrid este in esenta caracterizat de faptul ca, jucatorii trebuiesc sa se prezinte intr-o locatie, unde este amenajata o sala de joc, supravegheata de camere video si un arbitru desemnat plus eventuali asistenti, cand numarul jucatorilor este mai mare. 

 FIDE a realizat de mult timp un Regulament al jocului de sah ONLINE, care a fost supus unor imbunatatiri permanent. Se poate citi in intregime AICI.

 In acest Regulament, Part III b este dedicata: Regulations for Hybrid Chess Competitions. Sunt explicate o multime de aspecte, pornind de sala de joc, cine poate intra, aria de joc, comportamentul, dispozitivele de joc, etc. Un pachet si mai mare de reguli, sunt stabilite pentru arbitrii, unde sunt specificate si unele masuri de luat, cand exista nereguli. 

 Se poate spune ca, minimul acceptat pentru schema de organizare a unei astfel de locatii, este compus din: organizatorul local (Local Organiser), un arbitru sef local (Local Chief Arbiter-LCA) si un asistent local (Local Technical Assistant- LTA). Acest numar poate creste, proportional cu numarul jucatorilor care participa.

 In competitiile in care exista un increment de cel putin 30 secunde pe mutare, se poate utiliza suplimentar, o tabla normala de joc desi aici intervin complicatii. Nu se poate calcula, mutand piesele pe tabla normala. 

 Argumente pro si contra, sunt destule. Ca aspecte negative pot fi: costurile unei astfel de sali si arbitrajul. Jucatorii pot avea chiar unele costuri de transport pana la sala respectiva. Totul insumat, ideea este foarte interesanta dar nu este noua. De multi ani existau voci care propuneau asa ceva, mai ales datorita proliferarii trisatului online. Deci am specificat deja un argument pozitiv important, acela al diminuirii trisatului. La fel de important este argumentul transportului si cazarii. Se pot economisi foarte multi bani, mai ales atunci cand jucatorii au o astfel de sala in propria localitate. Se pot organiza competitii cu jucatori de la distante colosale, care cu greu s-ar putea reuni in sahul real. Evident si aici poate exista un argument dificil: fusul orar. Uneori este greu de gasit un orar de joc care sa convina tuturor.

 Revenind la competitia mentionata, dupa aceste consideratii privind sahul online hibrid, prima editie a "European Cities & Towns Chess Championship" s-a jucat pe o platforma ceva mai noua in peisajul serverelor de joc online: TORNELO.

 Platforma este practic gratis, fiind din punctul meu de vedere, foarte buna pentru arbitraj si organizare, cu multe instrumente disponibile organizatorului si arbitrilor. Ca fluiditate a miscarii pieselor... nu este maxim. In niciun caz nu are promptitudinea si viteza de executie demonstrata de Lichess.org, care consider ca actual nu are adversar la acest capitol, al miscarii pieselor pe tabla de joc. Dar Tornelo este destul de decenta ca platforma. Daca ne gandim la cate probleme sunt actual pe renumitul Chess.com, atunci putem sa fim ceva mai ingaduitori si cu Tornelo.

  Pe parcursul zilei de duminica 29 ianuarie 2023, s-au jucat cele 9 runde ale turneului. Sah Rapid 10 minute pt. fiecare jucator plus 3 secunde increment pt. fiecare mutare efectuata. Cum am specificat deja in introducere, echipa Open Praga, a castigat competia cu 17p. Componenta sa in ordinea meselor: GM Nguyen Thai Dai Van (CZE, 2656), GM Rodshtein Maxim (ISR, 2616), GM Movsesian Sergei (ARM, 2615), FM Nemec Jachym (CZE, 2361). 

 Sectiunea Open si Senior au avut turneul comun dar clasamente separate. Tot Praga s-a clasat pe locul 1 si la Senior, cu Istanbul (TUR) si Monte Carlo (MNC) pe locurile 2 si respectiv 3. La Feminin, Ljubljana (SLO) s-a clasat pe locul 1, umata de Thessaloniki (GRE) si London (ENG). 

 La juniori, a castigat echipa Istanbul (TUR) urmata de trei formatii egale ca puncte de meci, care au fost departajate la tie break (punctele obtinute pe mese) astfel: 2. Lviv (UKR), 3. Iasi (ROU) si 4. Galati (ROU).

 Deci Romania a participat la acest eveniment cu mai multe echipe: Iasi ( Open, Juniori, Feminin), Galati (Open, Juniori), Snagov (Open). Toate clasamentele atat individuale cat si pe echipe. se pot consulta (ca si partidele) AICI. 

 Articolul dedicat competitiei, pe site ECU, se poate citi AICI.