ChessGP Logo

fajarowiczgambit

Fajarowicz Gambit: 1.d4 Cf6 2.c4 e5 3.dxe5 Ce4 (A51)

 Pentru multi ani am evitat acest subiect si am considerat ca nu este ceva semnificativ. Repertoriul de deschideri, specific jocului online..

 Impresia initiala este aceea ca strica jocul, in vederea activitatii la tabla. Apropo, haideti sa facem cateva scurte comparatii si incepem chiar cu partea fizica, palpabila si la vedere. Materialul hardware pe care il aveti la dispozitie (foarte importanta fiind si manuirea acestuia) si serviciul internet de care dispuneti. Deci, acest capitol este esential si nu are legatura cu sahul practic. A devenit ceva mai accesibil dar are costurile sale si aici putem introduce si abonamentul pe un server mai serios.

Un punct comun cu sahul practic pare sa fie atmosfera, tot ce ne inconjoara. In sala de joc poate fi forfota si un dute-vino constant. Nici acasa nu este sigur ca va lipseste ceva din asta! Copiii, sotia, vecinii etc. pot avea influenta. Dar in mod mult mai probabil decat in sala de joc, se poate sa dispuneti de linistea mult dorita pentru o serie de partide. Diferente sau asemanari pot fi desigur, in jocul prestat. Foarte multi practica exact acelasi joc cu sahul la tabla. Printre care si eu in cea mai mare masura. Dar sunt multi care joaca altceva online si in primul rand, aleg alte deschideri.

In ultimul timp incerc si eu, chiar am sa impart cu dvs. aceasta experienta si deci va rog sa nu aveti pretentii extreme la mine, avand in vedere ca nu sunt chiar specialist. Adevarul este ca totul mi-a fost inspirat vazand alti jucatori, care practica exact cele spuse de mine si au rezultate. Nu pot sa va explic, ce naucit sunt cand ma trezesc in fata unor astfel de deschideri, desi nu am fost pus in fata celei de fata, pentru ca nu joc 1.d4 constant. Cat timp se poate pierde si cat de stresat esti numai la ideea, ca habar nu ai cum se joaca sau ai trecut in fuga peste variante si partide de acest gen. Dar sunt multe alte deschideri de acest tip si o sa incercam pe rand sa trecem prin ele. Sahul online din motive de pacatos trisat, a ajuns sa fie din ce in ce mai scurtat, privind timpul de gandire.

 Eu unul am jucat foarte activ o perioada de ani la tabla desi nu se vede in ELO-ul meu, pentru ca foarte multe turnee erau de sah rapid. In plus, nu au fost trimise la calcul FIDE. Mult timp am cantarit, daca ar trebui sa diversific repertoriul de deschideri sau nu. Raspunsul este unul singur: in ziua de astazi este foarte important sa joci de toate in deschidere. Pregatirea la adversar si in general, a ajuns la un nivel foarte ridicat. Un repertoriu bogat, care da si roade in rezultate, este semnul sigur ca jucatorul respectiv intelege mult din sah, are o forta de joc apreciabila.

Am mers tot timpul pe ideea ca trebuie sa stiu cateva deschideri, pe cat se poate de bine. Am realizat putin si am alergat dupa castiguri minime si rapide in bani. Saltul calitativ nu a venit si in schimb m-am ales cu plafonarea. Mai este si varsta care nu iarta si nu ajuta. In cazul meu nu a ajutat niciodata, pentru ca am inceput tarziu sa joc, din cauza... fotbalului. Niciodata nu strica sa studiati cat mai mute deschideri si sa le intelegeti. Mai mult de atat, cei care studiaza atent si serios pot gasi pozitii si structuri (mai ales de pioni) similare, dar provenind din deschideri foarte diferite.

 Acum, lasam un pic de o parte sahul la general si trecem la cel online. Prea putina diferenta se constata la timp mai lung si aici ne referim la cadente incepand cu sahul rapid. Probabil ne putem desfasura activitatea identic cu sahul practic. Doar ca aceste turnee sunt cu adevarat niste raritati. In plus exista suspiciunea ca sunteti trisat chiar si cand nu sunteti! Este psihologic si greu de scos din cap.

Blitz-ul si Bullet-ul sunt teritoriul vast online. Aceste doua cadente, au nevoie absoluta de un bun calculator si un mouse excelent ca si internet de calitate. Avand aceste posibilitati rezolvate, sansele sunt crescute. Dar cu viteza pusa in teren, sansele pot fi marite si prin modul de abordare a partidelor. Logic si fara discutie, deschideri nu prea analizate, cu cat mai multe complicatii si lovituri tactice, ce pot aduce celui care a avut inspiratia sa inteleaga ceva din variantele respective, un avantaj de multe ori decisiv. Gambiturile au locul lor de cinste si mai ales cele practic necunoscute multora. Mult timp am considerat ca este gresit sa creezi un repertoriu de deschideri, specific si special pentru jocul online. Credeam ca dauneaza jocului la tabla. Sahul online mondial s-a schimbat mult in zilele noastre si importanta sa a capatat alte valori. Pot sa afirm cu tarie acum, ca UN REPERTORIU PENTRU JOCUL ONLINE ESTE CEVA UTIL.

 Astazi o sa public un material dintr-o deschidere pe care cu multi ani in urma, la corespondenta, am avut curajul sa o utilizez, in ciuda opiniei ca la joc corect, negrul nu obtine nimic mai mult decat o scurta initiativa care se va stinge lent. Eu am avut si partide pierdute dar si castigate. In acei ani computerul nu era inca capabil sa bata omul si de fapt, foarte putini dispuneau de un computer. Acum este practic disparut din peisajul sahului prin corespondenta la nivel inalt. Gambitul Budapesta este subiectul nostru de astazi.

Acest gambit a devenit ceva mai atent tratat, cand a fost vazut in partidele unor nume importante. Probabil, dupa ce Vidmar a castigat o partida impotriva lui Rubinstein in 1918 (partida AICI). Mutarile caracteristice sunt: 1.d4 Cf6 2.c4 e5. Negrul ofera un pion, pe seama caruia va incerca o dezvoltare rapida in urma unor atacuri repetate, care incep prin 3.dxe5 Cg4. Aici raspunsurile sunt in general bazate pe liniile: 4.Cf3 (varianta Adler); 4.e4 (varianta Alehin); 4.Nf4 (varianta Rubinstein). GM Nigel Short, este unul dintre putinii jucatori de top, care au utilizat uneori acest gambit si a avut curajul, sa infrunte intr-una dintre partidele meciului din semifinalele Candidatilor 1992 la Linares, pe GM Anatoli Karpov. Short a trecut atunci de Karpov si a ajuns sa joace pentru titlul mondial cu GM Gary Kasparov. Curajul este una dar rezultatul este altceva. Partida respectiva, a pierdut-o si o puteti viziona eventual AICI.

 Dar in fisierul nostru, o sa vedeti cum un modest jucator de +2000 Elo, a reusit sa il surprinda pe Karpov in 1997, cu varianta pe care o propunem astazi.

Unde sa impingem surpriza, cat mai mult, in Gambitul Budapesta? Pai foarte repede, adica la mutarea a 3-a negru. In loc de 3...Cg4, putem continua cu 3...Ce4. Daaaa, foarte ciudat si periculos! Aceasta varianta a fost numita Gambitul Fajarowicz, dupa numele acestui maestru german (Sammi, de origine evreu) mort la numai 32 de ani in 1940, de tuberculoza.

Materialul selectat, contine o sinteza compusa de mine, avand la baza cateva partide din activitatea la un nivel ceva mai apropiat de cel competitional si cateva partide din sahul prin corespondenta. Partida utilizata de cele mai multe surse care fac referire la acest gambit, este Gonzalez Velez 2370- Bellon Lopez 2460 din 1994 dar nu inseamna ca este chiar cea mai corecta si ca nu poate suferi modificari. Sa nu uitam ca in zilele noastre, motoarele de calcul pot aduce modificari substantiale. In jurul ei am alcatuit si eu fisierul pgn. Nu cred ca Gambitul Fajarowicz face parte dintre gambiturile, considerate perfect jucabile si corecte spre ex.: Gambitul damei sau Gambitul Marshall din spaniola. Este o deschidere cu caracter de surpriza si necunoasterea variantelor duce la catastrofa pentru ambele parti si in primul rand pentru negru, care poate ajunge in mare criza de mutari si spatiu la joc pasiv. Evident nimeni nu va juca la negru, fara o cunoastere buna a mutarilor. Si din nou evident, prea putini vor studia la alb varianta. Sunt destule surprize si lovituri tactice in analiza facuta, care vin in sprijinul celor spuse.

Vezi varianta pe vizualizator:

CLICK ON IMAGE TO ENLARGE

De asemenea sunt doua video culese de pe Youtube, realizate prin contributia IM Astaneh (Irlanda) 2417 Elo, care apara punctul de vedere al albului dar atrage atentia si asupra catorva chestii deloc de neglijat. Se refera chiar la intregul Gambit Budapesta si pot fi folositoare cele doua filmate. Practic in partea 1, el explica o serie de mutari din Gambitul Fajarowicz, cu care si eu am fost de acord, ca nu pot da ceva negrului si cred ca le-am si ignorat in pgn-ul alcatuit. Abia la minutul 23, se inscrie in varianta pe care o consider mai interesanta dar nu trateaza o ciudata (cu adevarat) dubla mutare de pion "d" ( dupa 3...Ce4 4.a3 d6 5. Dc2 d5- vezi pe vizualizatorul pgn), care probabil ca merita incercata doar online.