ChessGP Logo

Logo

Desfasurate in perioada 27 aprilie- 6 mai 2020, “Turneele de Sah Online ale Romaniei” au inregistrat cifre importante privind inscrierile: 1492! Desigur sahul online nu poate inlocui pe cel real dar in situatii de acest gen, si-a facut pe deplin datoria, tinandu-ne conectati cu jocul pe care il indragim.

REGULAMENTUL si programul turneelor, se poate consulta sau descarca aici

Unii au jucat de placere, altii au avut obiective si asteptari. Nu au lipsit nici eternele dubii, privind onestitatea unora. Dar Chess.com a luat decizii, in masura in care au considerat ca se impun. Noi am lasat un ragaz suficient (10 zile) pentru analizarea acestor situatii, dupa care am omologat clasamentele ca fiind oficiale.

FINALA SAH RAPID “Turneele de Sah Online ale Romaniei” editia I-a

Pe data de 1 mai 2020, de la ora 17:00, a avut loc finala acestei prime editii, pentru sectiunea Rapid 10m+ 2s.  Un numar de 45 jucatori si jucatoare, au luptat pentru o clasare cat mai buna la sfarsitul celor 7 runde. Inevitabil, unii si-au pierdut contul datorita unor decizii ale chess.com (incalcarea politicii “Fair Play”) atat in timpul turneului cat si dupa incheierea lui. Au fost 6 cazuri confirmate.
Conform listei de start IM David Gavrilescu era mare favorit si a confirmat asteptarile. Cu 6,0 pct. din 7 posibile, devine primul castigator al acestei competitii. Felicitari!

Logo

Treapta a doua a podiumului este ocupata de CM Sebastian-Ionut Pavel cu 5,5 pct., iar pe locul trei cu 5,0 FM Alexandru-Ovidiu Stanciu, beneficiar al unui Sonneborn-Berger superior urmatorilor clasati (si ei cu 5,0 pct): FM George Stoleriu, FM Mihnea-Ionut Ognean si CM Mihai-Vlad Ciorica. Felicitari si acestor jucatori pentru pozitiile foarte bune ocupate!
La feminin castigatoarea competitiei este IM Corina-Isabela Peptan cu 4,5 pct. (locul 9 la general). Chiar in ultima runda, la masa 1 s-a jucat IM Corina-Isabela Peptan vs IM David Gavrilescu, decisiva pentru partea superioara a clasamentului:
Click aici pentru a revedea partida
Primii trei clasati, atat masculin cat si feminin au primit diplome. Pentru 21 dintre primii 30 clasati si primele 3 fete (restul beneficiau de inscriere gratuita la Campionatul European), Federatia Romana de Sah a achitat taxa de inscriere la Campionatul European de Sah Online, care se desfasoara chiar in aceste zile pe Chess.com.
Clasamentul turneului pe chess.com, este disponibil la adresa; https://www.chess.com/tournament/live/finala-rapid-turneele-de-sah-online-ale-romaniei-1210255
Toate partidele jucate si clasamentul cu numele reale:

Click aici pentru CLASAMENTUL FINALEI RAPID pe Chess-Results.com  

FINALA SAH BLITZ “Turneele de Sah Online ale Romaniei” editia I-a

Initial programata pe data de 3 mai 2020, ora 19:00, finala de Blitz nu s-a putut juca in totalitate, datorita unei “caderi” totale a serverului de joc. Durata defectiunii a fost destul de mare (peste 30 min.) si la revenire… nici urma de cele 5 runde deja jucate.
In aceste conditii, nu se putea face nimic altceva, decat anularea turneului si reprogramarea pe data de 6 mai 2020 (miercuri) la o ora (17:00) mai putin solicitanta pentru capacitatea serverului si intr-o zi fara competitii majore. Pentru ca se stie, cand a survenit defectiunea la server, am avut nesansa sa ne suprapunem cu un turneu (la nivel de server) care abia incepuse, cu + 2000 participanti!
Finala a avut 76 jucatori la start. Dupa cele 9 runde sistem elvetian, Blitz 3m+ 2s, foarte disputate si cu incertitudinea invingatorului amanata pana la ultimele mutari, castigatorul competitiei de Blitz este IM Mihnea Costachi cu 8,0 pct. Felicitari!

Logo


Era desigur principalul favorit si s-a impus dar a avut destula sansa in partida cu FM Samuel-Timotei Ghimpu (clasat pe 4 cu 6,5 pct.) din ultima runda.
Click aici pentru a revedea partida
Una dintre marile neplaceri ale sahului online! Cand piesa scapa din click sau se duce pe un camp nedorit. La mutarea 45, negrul (Ghimpu) cu siguranta a vrut sa dea sah in d4, dar a manevrat prea lung mutarea damei si a oferit-o gratis, pierzand primul loc si chiar podiumul finalei. Evident acest lucru face parte din joc si nu scade cu nimic din meritele castigatorului. Fiecare are intr-un turneu, momente in care sansa este cu el si alte momente in care ghinionul si neatentia devin decisive.
Pe podium, locul 2. CM Vlad-George Zubcu cu 7,0 pct. si 3.FM Cristian-Clement Daianu 7,0 pct. (in ordinea decisa de Sonneborn-Berger). Felicitari primilor clasati!
In finala Blitz nu am avut descalificari nici dupa perioada de 10 zile alocata finalizarii eventualelor contestatii Fair Play. Daca am mentionat locul 4, sa precizam ca acelasi punctaj (6,5) a fost realizat si de urmatorii clasati: CM Mihai-Edward Padurariu, I Alin-Cristian Vladescu si CM Dragos-Daniel Martian.
La feminin pe primul loc WCM Denisa-Andreea Bucur 5,5 pct. (locul 17 la general).
Clasamentul turneului, pe chess.com este disponibil la adresa: https://www.chess.com/tournament/live/finala-blitz-turneele-de-sah-ale-romaniei-1215583
Toate partidele jucate si clasamentul cu nume reale:

Click aici pentru CLASAMENTUL FINALEI BLITZ pe Chess-Results.com